Hekk
Leírás: A hekk igaziból nem is magyar hal, hanem az argentin partok közeléből származó tőkehalak családjához tartozó tengeri csukát (hake) nevezzük magyarosan így. Magyarországon többféle hekk is beszerezhető.
A frissen kifogott hal húsa fehér, kemény, a csukáéra emlékeztet. Izomzatában nincs plusz csont, ezért tekinthető majdnem teljesen szálkamentesnek. A főzést, sütést követően a gerincről könnyedén leválik a hús, így fogyasztása viszonylag biztonságos. Nemcsak enyhe halíze miatt kedvelt, hanem azért is, mert sütés-főzés közben a hal húsa viszonylag kevés vizet enged ki magából, nem omlik szét, jó tartású, rugalmas, így könnyen lehet vele a dolgozni.
10 dkg hekk nagyjából 80-90 kalóriát, 3 g zsírt és 17 g fehérjét tartalmaz, bár a hús elkészítésének módja természetesen ezen sokat növelhet is. A húsban sok az Omega3 zsírsav, emellett nagyobb mennyiségű A-vitamint, vasat és kalciumot is tartalmaz.
A hekket készíthetjük sütőben, grillezve, roston, serpenyőben vagy olajsütőben. A húst könnyedén fűszerezhetjük, készíthetjük a halat a franciákhoz hasonlóan zöldfűszerekkel összesütve, vagy az angolok által oly kedvelt fish & chips is sülhet hekkből.