Élelmiszereink A-Z

Lencse

100 gramm lencse energiatartalma 342 kcal, s 26 g fehérje, 1,9 g zsír és 53 g szénhidrát van benne. Nagyszerű növényi fehérjeforrás, cereáliákkal, olajos magvakkal komplettálható. Kiváló rostforrás (19,3 g), valamint számos prebiotikus hatású összetevője van, s ezekkel hozzájárul az egészséges bélflóra fenntartásához. Vitaminok közül nagy a folsav-, a B1- és a B6–vitamin-tartalma, továbbá B2- B3- és B5-vitamin-forrás is. Az ásványi anyagok közül nagy a foszor-, a kálium-, a magnézium-, a réz-, a mangán, a vas- és a cinktartalma. A glikémiás indexe kicsi. Purintartalma nagy, ezért köszvényes betegeknek csak óvatosan, kis mennyiségben ajánlott fogyasztani! Köszvény esetén lehetőleg ne hússal párosítsuk a lencsét, mert annak is magas a purintartalma. Főzelék mellé inkább tojást vagy grillsajtot tegyünk. A lencsében levő fitinsav (kevesebb, mint a többi hüvelyesben) ugyan csökkenti egyes tápanyagok hasznosulását, de természetes antioxidáns, és a vércukor-, a koleszterin-, és a trigliceridszintet is pozitívan befolyásolja. A fitáttartalom áztatással, csíráztatással, fermentálással csökkenthető.
Bővebben: https://eteltcsakokosan.hu/.../10-dolog-amit-a-lencserol.../
Míg hazánkban többnyire a barna változata kerül az asztalra, addig a Földközi-tenger keleti medencéjében, a Közel-Keleten, valamint Indiában a vörös az igazán elterjedt. A karakteres ízű zöld lencsét a hagyományos francia vidéki konyha alkalmazza gyakran, míg sárga változatát elsősorban az indiaiak fogyasztják. A hagyományos zöld vagy barna lencse áztatást igényel. De számos lencsefajtát nem kell beáztatni, vagy hosszú ideig főzni, mert gyorsan, 10-25 perc alatt elkészül, így könnyebben is emészthető. Ilyen a sárga lencse, a vörös lencse, a francia eredetvédett puy lencse vagy a kaviárra emlékeztető beluga (fekete) lencse. Részletek: https://www.mindmegette.hu/lencse-fajtak-melyik-mire-jo.../
Lencséhez jól illik: babérlevél, fűszerkömény, római kömény, koriander, fokhagyma, mustármag, chili, fűszerpaprika, paradicsom, fahéj, szegfűszeg, gyömbér
A puffasztó hatás csökkenthető, vagy elkerülhető, ha
Eleinte keveset, heti 1-2x, kis mennyiséget eszünk. Hozzá kell szoknia a szervezetünknek.
Főzés előtt egy éjszakára áztassuk be.
Öntsük le az áztató vizet, öntsük fel tiszta vízzel, forraljuk fel fedő nélkül, és szedjük le a képződő habot.
Fűszerezzük: köménymag, babérlevél, kurkuma, borsikafű, ánizs, bazsalikom, kapor, koriander
Ne magában együk, hanem együnk mellé zöldséget, pl. zöldleveleseket vagy teljeskiőrlésű gabonaféléket.
Tálaljuk fele-fele arányban: fele lencse-fele zöldség.
Jól rágjuk meg.
Esetleg paszírozzuk át, hogy a héjrész kikerüljön belőle.
Located in: zöldség
Powered by SobiPro

Weboldalunkon cookie-kat használunk, melynek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Amennyiben érdeklődik a részletek iránt, kérjük, olvassa el adatkezelési tájákoztatónkat.