Élelmiszereink A-Z

Fehérretek - jégycsapretek

A fehér retek Ázsia legfontosabb zöldségnövénye, a Japán, Kínai és Indiai konyha nélkülözhetetlen alapanyaga. Ez a Daikon, japán- vagy kínai retek, és a nálunk leggyakrabban kapható, a daikonra is hasonlító ízvilágú retekfajta a jégcsapretek. A retek hosszúkás, fehér színű, általában 20-35 cm hosszú, de nem ritka a félméteres darab sem, a retektest legnagyobb átmérője pedig elérheti a 10 cm-t. Ázsiában szívesen fogyasztják nyersen, apró kockákra vagy vékony szeletekre vágva, sós, ecetes pácban vagy szójaszósszal, de gyakran savanyítják, párolják, levesbe főzik vagy tengeri ételek mellé kínált szószba is keverik, illetve salátának szolgálják fel. A szusitálakon mindig kell lennie gyalult, jéghideg vízbe áztatott reteknek, ami remekül kiegészíti a hal ízét. Koreában kimcsit készítenek belőle, azaz gyömbérrel, sóval, paprikával és fokhagymával pácolják be, és napokig hagyják állni. Kínában még süteményekbe is sütik.

Alacsony kalóriatartalom mellett, magas A-, B-, és C-vitamin, valamint kalcium-, vas- és foszfortartalom jellemzi. Enzimjei és kéntartalmú vegyületei (amelyek enyhe csípősségének okozói) elősegítik az emésztést. Zamatos, enyhén édeskés, kevésbé csípős, mint a nálunk közismert hónapos retek, ezért gyermekeknek is ideális. Legédesebb része közvetlenül a levelek alatti fehér vagy egyes fajtáknál zöld színű gyökérváll. Főzés közben a csípőssége elillan, míg édeskés aromája tovább fokozódik. Általában nyersen fogyasztjuk szendvicsekhez, vagy saláták összetevőjeként. Nagyon finom vajjal, például szardellavajjal, sajtokkal, főleg a sós, krémes, friss fajtájúakkal, ricottával, vagy túrókkal, juhtúróval, túrós szendvicskrémekkel, sonkákkal, hideg halakkal. Meleg vagy langyos saláták, például krumpli-vagy tésztasaláták puha alapanyagai mellé ropogós-friss-nyers kontrasztként csodákat művel. Fermentálva még puhább, könnyebben emészthető. A jellegzetes íze miatt kiváló mártás is válhat a jégcsapretekből.

Vásárlásnál olyat válasszunk, ami kemény és fényes, bár ha a fentartartóságot is szem előtt tartjuk, a kevésbé szépeket is megvesszük. Azokat azonban gyorsan fogyasszuk is el, és tisztításuknál jobban figyeljünk. Barnás foltok lehetnek rajta, ezek általában ütődés nyomán alakulnak ki, és csupán az esztétikumot befolyásolják. Ha viszont puha a folt, akkor fagyás is lehet, tehát a retek bármikor igen gyors és hirtelen romlásnak indulhat. Az egészséges jégcsapretek hűtőben hosszabb ideig tárolható. A hónapos retekkel ellentétben fogyasztás előtt érdemes meghámozni.
Located in: zöldség
Powered by SobiPro

Weboldalunkon cookie-kat használunk, melynek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Amennyiben érdeklődik a részletek iránt, kérjük, olvassa el adatkezelési tájákoztatónkat.