Élelmiszereink A-Z

Kelkáposzta

A fejes káposzta közeli rokona, habár színe erősebb, íze pedig lágyabb. Arról nem is beszélve, hogy könnyebben termeszthető, és tápanyagban gazdagabb is, mint népszerűbb testvére. Ennek ellenére Magyarországon a fejes káposztát termesztjük nagyobb mennyiségben. A kelkáposztát már több mint ezer éve termesztik Európában. Savoyából vagy annak környékéről származik, ezért a régebbi irodalmi források olaszkáposzta néven emlegetik. Ma minden világrészben ismerik és termesztik. Magyarországi termesztési tájai elsősorban Mohács és Szentes környéke, Mohács környékén áttelelő kelkáposztát is termesztenek, ezek zöld leveleit a hóból is lehet szedni. Tápértéke jóval jelentősebb, mint a fejes káposztáé. 100 g tartalmaz: 35 Kcal, 4 g fehérje, 0,1 g zsír, 4 g szénhidrát, 3 g rost. Jellemző vitamin-, és ásványi anyag tartalma: C-, K-, B1-, B2 vitamin, folsav, kálium, kalcium, magnézium. Béta-karotint is tartalmaz, főleg a külső haragoszöld takaró-levelek, ezért ne dobjuk el ezeket, hanem az erős levélnyelét kivágva, ugyanúgy szeletelhetjük, mint a növény többi részét, bár érdemes külön főzni a külső és a belső zsengébb leveleket.
Jelentős tápanyagtartalma miatt immunerősítő, daganatmegelőző hatású élelmiszer, segítheti a vérképzést, és a gyulladások kialakulását is megakadályozhatja kívül-belül. Csonterősítő és vérnyomás-szabályozó hatása is van a benne megtalálható kalciumnak és káliumnak köszönhetően.
Könnyebben emészthető, mint a fejes káposzta, mert kisebb mértékű a puffasztó hatása, nem terheli meg úgy az érzékeny gyomrot. A kelkáposzta az a zöldség, amit általában nem fogyasztunk nyersen és savanyítva. De! A kelkáposztát egész évben beszerezhetjük. Tavasszal a friss, zsengébb nyári kellel találkozhatunk a termelőknél, amelyet vékonyra szeletelve, kicsit besózva akár nyersen, salátaként vagy picit megpárolva is fogyaszthatunk. Az őszi kelnek vaskosabb erezetű levelei vannak, tovább eltartható, viszont hosszabb főzési időt is igényel. De ne főzzük sokáig sok zsiradékkal, mint az korábban szokásos volt, hanem kímélő módon inkább pároljuk. Csíkokra vágva már 5-8 perc is elegendő. Az egész leveleket blansírozhatjuk is kb. 10 percig, majd hideg vízbe merítve megőrzi szép zöld színét. A kömény segít csökkentheti a káposztaszagot és a puffasztó hatást. Fűszerezéshez használhatunk ezenkívül paprikát, fokhagymát, borsot, curryt, szerecsendiót, valamint kakukkfüvet, koriandert és csilit.
A kelkáposzta az édesburgonya, a lencse és a spenót után az egyik legismertebb, legnépszerűbb a Jövő 50 élelmiszere közül. A Knorr kutatói a WWF tudósaival kiválasztották azt az 50 alapanyagot, melyek a fenntarthatóbb jövő alapjai lehetnek, összesen kilenc kategóriából. Ezeknek a növényi élelmiszereknek magas a tápanyagtartalma, kedvező az előállítási ára, és kevesebb negatív hatást gyakorolnak a környezetre, mint a jelenleg domináló alapanyagok. https://www.receptmuhely.hu/knorr/a-knorr-kuldetese/...
Remek összetevője lehet leveseknek, salátáknak, rakott ételeknek. Leveleit tölthetjük, grillezhetjük, akár apróra tépve chipsnek, vagy akár egyben is süthetjük. Ízletes húsmentes ételeket is készíthetünk belőle, például feltétként vagdaltnak, vagy önálló tésztás vagy rizsételt. Tölthetünk vele húst, de akár rétest is.
Located in: zöldség
Powered by SobiPro

Weboldalunkon cookie-kat használunk, melynek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Amennyiben érdeklődik a részletek iránt, kérjük, olvassa el adatkezelési tájákoztatónkat.