Élelmiszereink A-Z

Szárzeller vagy angol zeller

Vagy halványító zeller, vagy rúdzeller. A többféleképpen is „megszólítható” zellernövény legpontosabb megnevezése: halványított zeller. Hiszen a növekedésben lévő – eleve a szokásosnál mélyebbre vetett – zellerszárat fokozatosan földdel betakarják, és mert kevés napfény éri, a színe és az íze is kevésbé lesz erőteljes. Tehát nem halványító, hanem halványított, nem angol, hanem zömében lengyel, esetleg izraeli, és nem szár, hanem levélnyél.☺ A belső leveleket a zeller szívének is hívják, ezek a legfinomabbak. A szárzeller a mediterrán konyha levesalapjai sorába is felküzdötte magát (mirepoix, soffrito). Míg a gumós zellerrel (celeriac) a Puerto Ricó-i, a francia, no és a magyar konyhán kívül alig-alig találkozni, a világ zömének a zeller a szárzeller (celery). Magyarországon is egyre több helyen kapható már.

Az ernyősök családjába tartozik, így közeli rokona a kapor, az édeskömény, a petrezselyem és az ánizs is. Míg testvérénél a gumót fogyasztjuk, a főszereplőm gumóját nem lehet megenni, itt a levélnyeleket fogyasztjuk. Ezek a 30-40 cm hosszú, 3-4 cm széles, ropogós, húsos részek lédúsak, kellemesen enyhén borsos ízűek. Színük lehet fehér, világossárga, zöld, pirosas és csíkos is. Magas víztartalom és kevés kalória jellemzi. Igazi afrodiziákum és még a másnaposság ellen is gyógyír.
A zellert már Homérosz is említi az Odüsszeiában. A középkorban a most ismert zellerfajták őse, a mocsári zeller volt az egyik legismertebb gyógynövény. Melankólia ellen és fogfájásra is alkalmazták, afrodiziákumként is említik, és állítólag megfiatalítja fogyasztóit. Egy időben a zellert csak ízesítésre használták, de a nemesítés után megkezdte önálló hódító útját, ma már a gumós, a halványított és a metélő zeller is kapható szinte mindenhol.
Termesztése nem könnyű, bár folyamatosan lehet szüretelgetni. Vegyszerterhelése jóval magasabb a zellerénél, mert sok gombaölőszert kell használni ahhoz, hogy teljesen megőrizzék épségüket a szárak. A megtermesztés nehézsége alól egy kivétel biztosan van: ha egy bolti szárzeller tövét beültetjük egy cserépbe, új gyökeret növeszt és új leveleket is hoz majd. Igaz, az új szárak nem lesznek bolti vastagságúak, de azért jó kaland.
BELTARTALOM, EGÉSZSÉG
Kifejezetten alacsony a kalóriatartalma, 100 grammban körülbelül 10 kalória van, viszont az ásványianyag tartalma sokkal magasabb, mint a zellergumóé. C-vitaminban is lényegesen gazdagabb: 100 grammjában 30-50 mg található, emellett A és B-vitaminban is bővelkedik, mellette pedig foszfor, magnézium, kalcium, kálium, nátrium, szilícium és vastartalma miatt is érdemes fogyasztani. B-vitamin, kalcium és magnézium tartalmának köszönhetően nagyon pozitívan hat az idegrendszer működésére, nyugtató hatású zöldség. Rost és víztartalma magas, ezért jót tesz az emésztésnek, különösen szorulás esetén, valamint hatékony segítség a koleszterint szabályozásában. 95%-ban tartalmaz vizet, így hidratálja a szervezetet. A szárzellerben kumarin is található, melyről kimutatták, hogy jelentős szerepe lehet az olyan neurodegeneratív betegségek kezelésében, mint az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór vagy az epilepszia. Tartalmaz egy apigenin nevű vegyületet, mely hatékonyan csökkenti a szervezetben kialakult gyulladásokat, így csökkenti a rák, a szív- és érrendszeri betegségek és más, a krónikus gyulladáshoz kapcsolódó betegségek kockázatát. Kálium tartalmánál fogva hozzájárul a vérnyomás normális szabályozásához, szívünk és keringési rendszerünk egészségéhez. A-vitamin, lutein és zeaxantin is található a szárzellerben, ezek mindegyike nagyon fontos a szem számára. Csökkentik a makuladegeneráció és a szürke hályog kialakulásának esélyét. A- és C-vitamin tartalmával, valamint biológiailag aktív vegyületeivel támogatja az immunrendszer működését. Afrodiziákum, mivel androszteront tartalmaz, a tesztoszteron egyik előanyagát.
Azért legyünk mértékletesek. Mivel összetételében, hatóanyagaiban hasonlatos a gumós zellerhez, csodálatos tápanyagai túl nagy koncentrációban akár rákkeltők, gyulladásgerjesztők is lehetnek és összezavarhatják a véralvadást. Mértéktelen, pohárszámra történő nyári fogyasztása akár fényérzékennyé is tehet a zellerben található furokumarinok miatt. Ezek miatt a növénynek már az érintése is súlyos bőrégésszerű tüneteket okozhat napfénnyel kombinálva, ahogy ez megtörtént 2014-ben egy zellerültetvényt gazoló ötven munkással Magyarországon is.
TÁROLÁS
A szárzeller sajnos hamar veszít frisseségéből, ám ha megfelelően tároljuk, sokáig élvezhetjük hatásait. A legjobb eredmény elérése érdekében a halványító zellert ugyanis az alján (tehát nem a leveles, felső, szerte ágazó száraknál) szorosan át kell tekerni egy nagy darab alumíniumalufóliával, és aztán teljesen szokásos módon, a hűtőszekrény fiókos rekeszében ajánlott tárolni. Amit nyerünk: két-négy hét makulátlan frissesség a rengeteg jótékony hatással bíró alapanyag részéről. A trükk azért is kifejezetten hasznos, mert biztos sokan találták már magukat abban a helyzetben, hogy mindössze pár szárra volt szükségük a zellerkötegből a készülő mártogatóshoz vagy éppen a turmixba, esetleg a rántotta mellé, de sajnos a többit nem tudták pár napon belül felhasználni. Márpedig a műanyagzacskó (a nedvesedés, és a zellerben lévő etilén távozása meggyorsítja a fonnyadást) vagy a pőrén tartás eredményeként hamar megszivacsosodó, és ízében sem kellemes szárzellereket kapunk. Az alufólia viszont meggátolja az etilén természetes távozását a növényből, amely annak ropogósságáért is felel. A trükk lényege azonban az, hogy az alumíniumfóliát elég szorosan tekerjük a szárzeller aljára, oda, ahonnan kinőnek a szárak, hogy rengeteg nedvesség ne kerüljön ki a zöldségből.
FELHASZNÁLÁSA
Legegyszerűbb nyersen, csak megmossuk és már ehetjük is! Turmixok, koktélok, smoothie-k remek összetevője. Ugyanígy főzés nélkül kerülhet salátákba, valamint kínálhatjuk mártogatós szószok mellé is. Főzve, párolva vagy grillezve a feldarabolt szárzellert ugyanúgy fogyaszthatjuk, mint bármilyen más zöldséget köretként. Húsok és halételek mellé is kitűnő. A szárzeller nagyon ízes leveszöldség. Belefőzhetjük zöldséglevesekbe, akár ragukat is gazdagíthatunk vele. Krémlevesnek is kitűnő, különösen almával együtt. Az apróra vágott szárzellert tésztaszókhoz is hozzáadhatjuk. Nagyon jól illik a paradicsomos-fűszeres ízvilágba, éppen ezért pizzákra is teszik feltétként. A leveleket megtöltve hidegtálakra is készíthetünk gusztusos hajócskákat. Egy sajtos besamelmártással finom vacsora a csőben sült angolzeller. Az igazi Waldorf saláta is szárzellerből készül. Rizottó, gabona és álgabona köretek finom, ízletes összetevője lehet. Hús nélkül is.
Remek szúnyogriasztó: Dörzsöld a bőrödre, hogy megakadályozd a szúnyogcsípést!

Forrás:
- https://nlc.hu/.../a-szara-es-a-gumoja-is-csupa-egeszseg.../
- https://www.mindmegette.hu/a-szarzeller-akit.../
- https://www.nosalty.hu/ajanlo/praktikus-tarolas-szarzeller
- https://nlc.hu/nlc-mesek.../20201123/mesek-a-piacrol-zeller/
- https://www.runnersworld.hu/zeller-es-szarzeller-egyik...
- https://receptneked.hu/cikkek/mire-jo-a-szarzeller/
- https://maradeknelkul.hu/.../zoldsegvegek.../...
Located in: zöldség
Powered by SobiPro

Weboldalunkon cookie-kat használunk, melynek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Amennyiben érdeklődik a részletek iránt, kérjük, olvassa el adatkezelési tájákoztatónkat.