Élelmiszereink A-Z

Fekete bodza (Sacumbus nigra)

A népi gyógyászatban a bodza a szegényember orvossága: szinte bárhol megterem és a növény minden része, a szár, a kéreg, a levelek, a virágok, a gyümölcsök és a gyökérkivonatok is felhasználhatók egészségügyi célokra – főleg a bronchitis, köhögés, felső légúti hideg fertőzések és láz ellen hatékony. Különösen egészséges a feketebodza (Sambucus nigra), amely főzetével olyan betegségeket kezeltek, mint a székrekedés, a szemgyulladás, a gümőkór (TBC), de használták vértisztítónak, fájdalomcsillapítónak, hánytatónak, vizelethajtónak és köptetőnek is. Számos gyógyszerkönyv említi évszázadok óta, hogy a bodzavirág szárítva vagy frissen kiváló orvosság, sőt elismert tankönyvek is pozitívan nyilatkoznak a növény gyógyászati felhasználásáról. A WHO (Világ Egészségügyi Szervezet) 2002-ben monográfiát tett közzé, amely kimondta, hogy bár nincsenek rendelkezésre álló kontrollált klinikai adatok, a gyógyszerkönyvekben és a gyógyászat hagyományos rendszereiben szereplő leírások igazolják, hogy a bodzavirág készítményeket lázcsillapítóként használják láz és hidegrázás, és köptetőanyagként a felső légutak enyhe gyulladásának kezelésére, valamint a megfázás tüneti kezelésére is. A bodzavirág 2-5 grammjából készített tea napi 3 alkalommal fogyasztható. A bodza terméséből készített lekvár enyhe hashajtó hatású, a termés préslevét és kivonatát megfázásos betegségek esetén is alkalmazzák. Vizsgálatokban kimutatták, hogy termésének kivonata gyorsítja a gyógyulást és enyhíti a betegség tüneteit influenza fertőzésnél és megfázás esetén is.
Located in: gyümölcs
Powered by SobiPro

Weboldalunkon cookie-kat használunk, melynek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Amennyiben érdeklődik a részletek iránt, kérjük, olvassa el adatkezelési tájákoztatónkat.