Élelmiszereink A-Z

Uborka

Az egyik legrégebbi termesztett növényünk, legalább 3000 éves. Őshazája India, mi a 13. század óta ismerjük. A tökfélék csoportjába tartozik. Víztartalma nagyon magas, akár 95-96 százalék is lehet, energiatartalma viszont csekély, 16 Kcal/100 g. Tartalmaz K-, C-, és B vitaminokat, valamint káliumot és magnéziumot is. Különösen sok káliumot tartalmaz, amely fontos szerepet játszik szervezetünk ionháztartásának és a vérnyomásunk szabályozásában is, így „szívbarát” és „vesetámogató” zöldségnek tekintjük. Bélműködést segítő rosttartalma akkor érvényesül, ha héjával együtt fogyasztjuk. Egészségvédő karotinoidokat és galaktolipideket is rejt. Olykor kesernyés ízét a cucurbitacin C nevü vegyület eredményezi, amely az előbbi összetevőkkel együtt daganatellenes bioaktivitással bír. Ebben a hőségben pedig nagyon jól hűt, hidratál és regenerál, külsőleg bőrnyugtató, puhító és pórusösszehúzó hatása van. Ugye ismerős a szemhéjra helyezett uborkakarika?!
Located in: zöldség
Powered by SobiPro

Weboldalunkon cookie-kat használunk, melynek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Amennyiben érdeklődik a részletek iránt, kérjük, olvassa el adatkezelési tájákoztatónkat.