„Árpád-házi Szent Erzsébet,
Segített a szegény népen.
Őt dicséri koldus, árva,
Emlékezzünk jóságára.
Kenyerét is mind megosztja,
Kötényébe rejtve hozza.
Éhezőket jóval tölt be,
Vigasztalást hoz a földre.”
 
Ma van a legismertebb magyar szent – Árpád-házi Szent Erzsébet napja, és a Nemzetközi Férfinap is. Ezúton köszöntünk minden kedves férfit (kortól függetlenül) és Erzsébetet, kívánunk jó egészséget, sok örömöt, vigyázzanak magukra! E jeles ünnepekről bővebben olvashatnak régebbi cikkeimben, melyeket megtalálnak a források között.
diab vilagnapNovember 14-én volt a DIABÉTESZ VILÁGNAPJA- „Ismerje meg a kockázatát, ismerje meg a teendőit”
Az idei téma a 2-es típusú diabétesz kockázatának megismerésének fontosságára koncentrál, hogy segítsen késleltetni, illetve megelőzni a betegség kialakulását, kiemeli a diabéteszhez kapcsolódó szövődmények hatását, valamint az információhoz és ellátáshoz való hozzáférés fontosságát a megfelelő időben történő kezelés és menedzsment érdekében.
Sok esetben a 2-es típusú diabétesz és annak szövődményei megelőzhetők vagy késleltethetők egészséges szokások kialakításával és fenntartásával. Ha a diabéteszt nem észlelik és nem kezelik időben, súlyos és potenciálisan életveszélyes szövődményekhez vezethet, beleértve a látás elvesztését, a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását, a vese- és idegkárosodást és a terhességi szövődményeket.
 
Sajnos sok diabéteszest gyakran későn diagnosztizálnak, amikor már kialakult egy, vagy több diabéteszhez kapcsolódó szövődményük. Ez megterheli az egészségügyi ellátórendszert, rontja az életminőséget és akár idő előtti halálhoz is vezethet.
Világszerte több, mint 500 millió embert érint a cukorbetegség, Magyarországon körülbelül 772 ezer ember diagnosztizáltak cukorbetegséggel, azonban a betegek száma jóval nagyobb lehet, nagyjából 1,5 millió ember. Mivel a betegek közel fele nem tud róla, hogy érintett, ezért nagyon fontos a szűrés. 45 éves kor felett mindenkinél, az alábbi kockázati tényezők meglétekor korábban és gyakrabban is indokolt:
• családban cukorbetegség előfordulása
• kívánatosnál nagyobb testsúly
• kóros vérzsírszint
• ismert magasvérnyomás-betegség
• ismert érbetegség
• 4 kilogrammnál nagyobb súlyú újszülött világrahozatala és/vagy terhességi cukorbetegség
• kis születési súly (2500 g alatt)
• közvetlen családtagok korai halála keringési betegségek következtében (férfiak 50, nők 45 éves kor alatt)
Kialakulása kockázatának szűréséhez legegyszerűbben a FINDRISK KÉRDŐÍVet használhatjuk, melyet kérhetünk háziorvosunktól, vagy letölthetjük az internetről. Értékeléséhez kérje háziorvosa segítségét! A betegség szűrése pedig egy csepp vérből vett mintával történő vizsgálat, amit a legtöbb gyógyszertárban elvégeznek, illetve kampány-szerűen is sok helyen mérnek vércukorszintet, főleg most novemberben.
Vannak árulkodó jelek is, melyek jelezhetik a lappangó betegséget. Figyeljenek magunkra, és ha az alábbiakat érzékelik, forduljanak orvoshoz:
homályos látás
fokozódó szomjúságérzés
nem szándékos testsúlycsökkenés
gyakori vizelés
fáradékonyság
lassan gyógyuló sebek
gyakori fertőzések
lábakban/kezekben jelentkező fonákérzés, bizsergés, zsibbadás.
 
A betegség kezelésének alapja a helyes étrend, ami az egészséges táplálkozás szabályaira épül, az adott páciens igényeihez szabott kalória- és szénhidrátbevitel mellett. Sajnos sokan ezt nem akarják tudomásul venni! A cukorbetegek jó része nem találkozott még dietetikussal, vagy csupán 1X, ami nem elegendő a hatékony dietoterápiához, a tartós jó eredményekhez, a stabil szénhidrátanyagcseréhez. Ehhez rendszeres dietetikai kontroll szükséges, amíg a beteg megtanulja teljesen önállóan és eredményesen „kezelni” magát.
Amennyiben szeretné megelőzni a cukorbetegség kialakulását, vagy cukorbetegként (illetve egyéb szénhidrátanyagcsere-zavarok esetén, mint IFG, IGT, IR) szeretné megismerni az étrendi javaslatokat, vagy ellenőrizni ismereteit, keresse Egészségfejlesztési Irodánkat, és kórházunk Dietetikai Szakrendelését (06-30/085-0251).
cukorb teruletek
Mit tegyünk HIPOGLIKÉMIA ESETÉN? JÓ, HA TUDJUK, ÉLETET MENTHET! 
 
Önöknek van bevált jó online segítője?
Magunkat is ajánlom figyelmükbe! Nézzék meg honlapunkat, fb oldalunkat, ahol sok-sok hasznos és érdekes tanáccsal, étrendi ötletekkel, receptekkel segítünk megkönnyíteni a mindennapokat.

A héten, november 15-én volt a TELJESKIŐRLÉSŰ GABONA NEMZETKÖZI NAPJA, ezért mai receptem is teljeskiőrlésű liszt felhasználásával készült. A teljesértékű gabonák elengedhetetlen részei az egészségmegőrző táplálkozásnak, sőt, cukorbetegség esetén a számtalan előny mellett kiemelendő lassú felszívódása, mértékletesebb vércukoremelő hatása, természetesen a mennyiség figyelembevételével! Egy sokak által kedvelt tészta rostosabb és zsírszegényebb változata. Zsírszegényebb, mert nem bő olajban sült, hanem serpenyőben, mint régen. Kitalálták? Keressék Serpenyős lángos receptünket a Recepttár novemberi részében!

Források, érdekességek:

 

Weboldalunkon cookie-kat használunk, melynek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Amennyiben érdeklődik a részletek iránt, kérjük, olvassa el adatkezelési tájákoztatónkat.