husvet
Gyermekkoromnak szép emléke,
Köszöntelek, húsvét vasárnap!
Száll a szívemre égi béke
Ünnepén a Feltámadásnak. /Benedek Elek/
 
Húsvét a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe, Krisztus feltámadását ünnepli. Húsvétkor ér véget a 40 napig tartó böjt, a hústól való tartózkodás, innen származik az ünnep magyar elnevezése is. A húsvéti szertartásokhoz tartozik az étel megszentelése is. Régi hagyományoknak megfelelően kalácsra, főtt tojásra, bárányhúsra és egyéb húsfélékre, borra, tormára szokás kérni Isten áldását, melyek mindegyike valamilyen módon az utolsó vacsora vagy a húsvét és a feltámadás jelképeivé váltak. A néphit mágikus erőt is tulajdonít a megszentelt ételnek. Húsvéti szokásokhoz tartozik a tojásfestés is. A tojásfestés és ajándékozása ősidőkre nyúlik vissza, pogány hagyomány volt és csak később fonódott össze a húsvéti ünnepkörrel. A legenda szerint Ostara, a germán istennő különleges madara színes tojásokat tojt. Egy nap az istennő a gyerekek szórakoztatására nyúllá változtatta a madarat, azóta tojnak a nyulak színes tojásokat. Már a kezdetekben is nagy jelentőséget tulajdonítottak a tojásnak és termékenységi szimbólumként tartották számon. A kínaiak már több ezer évvel ezelőtt is pirosra színeztek tojásokat, hogy a Nap iránti tiszteletüket fejezzék ki általuk. Az ókori Perzsia, Egyiptom és Róma területén pedig a tavaszi napéjegyenlőség idején tartott ünnepségek legfontosabb ételeinek elkészítéséhez használták a tojást, szimbolizálva a természet erőinek újraéledését. A kereszténységtől a sírjából feltámadó Krisztust szimbolizálta. Emiatt a húsvéti tojás piros színű, hagyomány szerint Jézus vérét szimbolizálva. Régebben jelzésértékkel is bírt, ha a lány piros tojást adott a fiúnak. Azt jelentette, hogy fogadja az udvarlását, a zöld tojás az elutasítással volt egyenlő. Napjainkban is jó szórakozás a családnak, gyerekeknek a tojások festése, díszítése. Sok lehetőség van, a régi hagyományostól a modernebb technikákig, a mesterséges színezőktől a természetes színezésig (pl.hagymahéj, cékla, lilakáposzta, kurkuma). Színes húsvéti ötletek itt találhatók.
 
Az egészséges táplálkozás is magában foglalja a színeket. Egy előző táplálkozási ajánlás a szivárvány volt (a piramis mellett), most pedig jelmondattá vált: Együnk szivárványt - "Eat the rainbow!", Együnk színeket, Legyen szivárvány a tányérunkon. És itt nem az ételfestékkel színezett ételekről, élelmiszerekről van szó! Ajánlott, hogy tányérunk fele tartalmazzon zöldség-főzelékféléket és gyümölcsöket, naponta 5x, összesen 500 g mennyiségben. Igen, a színek természetes forrásai a zöldségek és gyümölcsök. A bennük lévő színanyagok, fitokemikáliák adják gyönyörű színüket, és emellett védik, erősítik a növényt a különböző betegségekkel szemben. A tudomány már jó ideje kutatja és tudja, hogy ezek a növényi „hatóanyagok”, bioaktív vegyületek az emberi szervezetnek is segítői, gyógyítói. Most, a kialakult járványhelyzetben rendkívül fontos egészségünk védelme, immunrendszerünk hatékonysága, és ebben a zöldség,-főzelékfélék és a gyümölcsök kiemelt jelentőségűek!
5 színcsoportot különböztetünk meg: a piros/vörös, a kék/lila, a sárga/narancs, a zöld, és a barna/fehér. Mindegyik színanyag másért felel, másban erősít, véd. Nézzük:
 
PIROS/Vörös 🍎🍅🍒🍓🍑
A piros zöldségek és gyümölcsök színét egy természetes növényi pigment, a likopin adja. A likopin egy erőteljes antioxidáns, mely segít csökkenteni a rák kialakulásának kockázatát, és egészségesen tartja szívünket. Ide tartoznak: paradicsom, pirospaprika, eper, rebarbara, cseresznye, meggy, vörös szőlő, málna, görögdinnye, piros alma.
 
KÉK/Lila 🍇🍆🍇🍆
A megkülönböztető színt az antocianin növényi pigment adja. Az antocianinnak szintén antioxidáns tulajdonságai vannak, mellyel védi a sejteket a károsodásoktól, és segít csökkenteni a rák, a stroke és a szívbetegségek kockázatát. Ide tartoznak: cékla, lilakáposzta, padlizsán, feketeszeder, áfonya, szilva, lila szőlő, lilahagyma.
 
NARANCS/Sárga 🥭🍊🍋🍌🥕🌽
A sárga színt a karotinoidok adják. A legismertebb karotinoid a bétakarotin, megtalálható az édesburgonyában, sárgarépában, sütőtökben. A szervezetben átalakul A-vitaminná, mely segít a szem és a nyálkahártya egészségének fenntartásában. Egy másik karotinoid a lutein, mely a szemben raktározódik, és védő szerepe van a szürkehályog és a korral összefüggő makula degeneráció kialakulásában, melyek vakságot okoznak. Ide tartoznak még: sárgadinnye, citrom, sütőtök, ananász, mangó, kukorica, őszibarack, nektarin, sárgabarack, grapefruit.
 
Zöld 🍏🥒🥬🥦🥑🥝🍐
A zöld zöldségfélék széles skáláját tartalmazzák a fitokémikáliáknak, mint a karotinoidok, indolok és szaponinok, melyek daganatellenes hatásúak. Zöld levélzöldségek, mint a spenót, a brokkoli, kiemelkedő folsavforrások is. Ide tartoznak még: spárga, avokádó, zöldborsó, zöldalma, szőlő, kivi, saláta, káposzta, zeller, uborka, zöldpaprika, zöldbab, lime.
 
BARNA/Fehér 🧄🥜🍌🥔🧅🌰
A fehér gyümölcsök és zöldségek széles skáláját tartalmazzák az egészségtámogató fitokemikáliáknak, mint pl. az allicin (fokhagymában). Antivirális és antibakteriális tulajdonságait szinte mindenki ismeri. A fehér csoport számos tagja, mint a banán és a burgonya, kiváló káliumforrások. Ide tartoznak még: karfiol, gomba, Bosc kobak körte, datolya, hagyma, gyömbér, petrezselyemgyökér, fehér barack, fehérbab.
A gyerekekkel is könnyebb megértetni, és játékos formában megtanítani a változatos, zöldség-gyümölcs dominanciájú étkezést, ha például készítünk otthon egy saját zöldség-gyümölcsszivárvány posztert. Így ahányszor eszik valamilyen színű zöldséget/gyümölcsöt, akkor felrakhat egy olyan színű matricát, hűtőmágnest a szivárványra. Látni fogja, hogy milyen színeket kell még gyűjtenie. De jó ötlet az is, hogy a tányérján válogatja össze a szivárvány színeit, például egy gyümölcssalátában lesz piros, sárga és zöld alma, banán és egy kis áfonya, akár mirelit formában. A finomfőzelék is jó példája a szivárványnak: sárgarépa, petrezselyemgyökér, zöldborsó, karalábé. Legyünk kreatívak! Forrás: https://nutritionaustralia.org/fact-sheets/eat-a-rainbow/
 
Összegzésként:
Törekedjünk arra, hogy minél többféle színű étel kerüljön a tányérra, és a nap folyamán is együnk minden színből.
Persze szem előtt tartva a szezonalitást- mindig az évszaknak megfelelően válasszunk! Ebben segít nekünk két honlap:
 
És egy bónusz:
Tippek a dietetikustól- Mit együnk tavasszal? https://www.youtube.com/watch?v=fBm-x0SknO4
"Képzeljünk el újra egy olyan világot, ahol a tiszta levegő, a víz és az étel mindenki számára elérhető."

A legtöbb ember tudja, hogy kell fogat mosni – de azt is tudod, hogyan lehet a fogaidat tökéletesen megtisztítani? Ebben az útmutatóban megmutatjuk a fogmosási technikád tökéletesítésének alapjait.

Március 20. a Boldogság világnapja! ☺☺

Az ENSZ Közgyűlése 2012. júniusában nyilvánította a boldogság nemzetközi napjává március 20-át. A boldogság nemzetközi napjának ötlete a kis himalájai buddhista királyságtól, Bhutántól származik. Az ázsiai ország a világon elsőként vezette be a bruttó nemzeti boldogság fogalmát lakosai jólétének mérésére, mondván, hogy az többet elárul, mint a bruttó hazai össztermék, a GDP. Az emberi lét célja a boldogság keresése – a világnap kijelölésével az ENSZ is erre szerette volna felhívni a figyelmet. A boldogság érzése sajnos nem állandó – ám ez az emberi lét velejárója. A boldog perceket, napokat nehezebb órák, hetek követhetik. Fontos azonban, hogy ne veszítsük el a hitünket. A hála érzése nagy segítségünkre lehet ilyenkor. Érezhetünk hálát azokért a jó dolgokért, amiket kemény munkával elértünk (a munkahelyünk, a családunk) vagy azokért a szépségekért, amik éppen körbevesznek bennünket (például az éppen nyíló virágok és illatuk, a verőfényes tiszta kék égbolt, egy kedves mosoly). A FLOW elméletet Csíkszentmihályi Mihály magyar pszichológus dolgozta ki 1975-ben. Ez nem jelent mást, mint elmélyülést abban a tevékenységben, amit éppen csinálunk. A külvilágot ilyenkor teljesen ki tudjuk zárni, az összes probléma megszűnik, a gondjaink háttérbe szorulnak, az idő megáll. Bármilyen tevékenység kiválthatja ezt az érzést: sport, művészet gyakorlása, közös játék a gyerekekkel, kellemes beszélgetés, de akár a futószalag melletti munka is. Egy flow élmény hosszú időre feltölt energiával és boldogsággal.

A korona vírus miatt nemcsak a maszk viselésre és a távolságtartásra kell figyelnünk, de fokozottan oda kell figyelnünk a fertőzés megelőzése miatt a tisztaságra, higiénés szabályok betartására.

Nem szabad megfeledkezni a fokozott higiénéről. Nem csak a személyi higiéne, hanem a lakás higiénéje is fontos. Mire is kell oda figyelni, hogy megőrizzük egészségünket? 

Weboldalunkon cookie-kat használunk, melynek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Amennyiben érdeklődik a részletek iránt, kérjük, olvassa el adatkezelési tájákoztatónkat.