Miért is fontos étrendünkre figyelmet fordítanunk magas koleszterinszint esetén?

A magas koleszterinszint bizonyítottan a szív- és érrendszeri megbetegedések fő rizikófaktora, közvetve kiváltója lehet az érszűkületnek, később az infarktusnak, a stroke-nak. Ez a tényező az egyik leginkább befolyásolható a kockázati tényezők közül.

Mi a koleszterin?

Nagyböjt időszaka van. A hamvazószerdától húsvétvasárnapig tartó időszak a testi-lelki megtisztulás ideje. 40 nap. A böjti időszak hagyományosan húsmentes. Az egyház mára enyhített a böjti szabályokon, de hamvazószerdára és nagypéntekre szigorú böjtöt ír elő: a 18 és 60 év közötti hívek csak háromszor étkezhetnek és egyszer lakhatnak jól. A hat nagyböjti péntek tartozik a kevésbé szigorú böjt osztályába, ekkor húsmentesen kell étkezni. Más napokon azonban nincs semmiféle korlátozás. Inni bármennyit szabad, bódító italokból természetesen (szigorú) mértékkel.

 
Böjtöt valaki vallási okokból, valaki egészségmegőrzés céljából tart. A böjttel az ember tisztulni akar. Vagy lélekben és tettekben, vagy szervezetét szeretné megtisztítani a táplálkozással összefüggő negatív következményektől. Ám ne felejtsük, nem mindegy hogy táplálkozunk böjt idején! Nem is ajánlott mindenkinek. Egy böjti időszak önmagában nem old meg semmilyen problémát, ha utána nem törekszünk egy egészségtudatos életmódra, mely magában foglalja a változatos, kiegyensúlyozott egészségmegőrző táplálkozást is. Két remek cikk, hogy mire érdemes figyelnünk, ha böjtbe kezdünk: https://novekedes.hu/.../bojtbe-kezd-dietetikus-segit...
 
Fogjuk fel úgy a nagyböjt időszakát, hogy kiváló lehetőséget kaptunk arra, hogy minél kreatívabban használjuk fel a növényeket konyhánkban. Számtalan remek alapanyagot ismerhetünk így meg, vagy fedezhetünk fel újra! Legyen az a bab, a csicsóka vagy az édeskömény – keressünk új lehetőségeket! A tavasz beköszöntével így egészségesebbek leszünk és tele leszünk energiával. Megéri.  

Február 10-én volt a Hüvelyesek Világnapja. Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) jelölte ki ezt a napot, a 2016. Hüvelyes Termények Nemzetközi Évének folytatásaként, hogy felhívják a figyelmet a hüvelyes termények táplálkozási, ökológiai és fenntarthatósági jelentőségére. Ezzel szeretnék tovább növelni a hüvelyes magvak ismertségét szerte a világban, hangsúlyozva hogy ezek a termények egészségesek, táplálóak, fehérjében gazdagok és a mezőgazdaság szempontjából fontos nitrogén megkötésében is jeleskednek.

Holnap érkezik a Mikulás. Bár a legtöbb családban már biztos meg van, hogy mit hoz a gyerkőcöknek, talán még nem késő írnom pár ötletet, ami segíthet, hogy a csomagocska öröm és egészség forrása is legyen egyben. Szent Miklós a gyermekek és diákok védőszentje, egyszerű emberként élt a nép között, miközben tanított és szeretetet hirdetett. Éhínség idején a teljes egyházi vagyont a nép étkeztetésére fordította. Ez a legenda az alapja annak a szép keresztény hagyománynak, hogy december 6-án, Szent Miklós napján a felnőttek ajándékokkal kedveskedjenek a gyermekeknek. Régebben kis édesség, dió és mogyorófélék, friss és aszalt gyümölcs került a kifényesített csizmácskákba. Manapság sajnos túlzásokba tudunk esni, és ez nem kedvez gyermekeink egészségének. A mértékletesség, változatosság és tudatosság segít. Ne a mennyiségre törekedjünk, hanem a minőségre. Az elengedhetetlen édesség legyen kicsi, kakaóban gazdagabb, vagy akár házilag készített finomság. Kerüljön a csomagba friss, szezonális vagy aszalt gyümölcs, natúr dió, mandula és mogyoró, például diákcsemege formájában. És juthat még hely egy kis játéknak, vagy közös mókának, kikapcsolódásnak. Antal Emese remek cikkét ajánlom a figyelmükbe, akár a következő évekre is: https://www.kisalfold.hu/.../mi-keruljon-a.../ 

Előfordul, hogy gyermekünk kicsit vagy nagyon válogatós, a következő szakember tippjeit ajánlom a szülőknek: Lukasz Rebeka „ A 10 legjobb ajándék válogatós gyerekeknek

KARÁCSONY ÉS HAL

Február 4. - Rákellenes Világnap
 
A rák elleni küzdelem világnapjának célja, hogy felhívja a figyelmet a betegségre, és hangsúlyozza a megelőzés és a megfelelő kezelés fontosságát. A rákos megbetegedések több millió ember életét követelik Európa szerte. Vezető halálozási oknak a szív- és érrendszeri megbetegedések számítanak, ezt követik a daganatos megbetegedések. Az utóbbi években a 45 és 64 év közöttiek körében a daganat számít vezető haláloknak. Az innovatív kezeléseknek és az ellátáshoz való jobb hozzáférésnek köszönhetően azonban sok beteg tovább él a rákos megbetegedés diagnosztizálása után, mint korábban. A Nemzeti Rákregiszter adatait figyelemmel kisérve elmondható, Magyarországon évente több mint 130 000 új daganatos eset kerül felfedezésre, bejelentésre.

Weboldalunkon cookie-kat használunk, melynek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Amennyiben érdeklődik a részletek iránt, kérjük, olvassa el adatkezelési tájákoztatónkat.