prosztata

"Gombóc Artúr a világon mindennél jobban szerette a csokoládét. Ha megkérdezték tőle, hogy milyen csokoládét szeret a legjobban, habozás nélkül fújta, mint aki éjjel-nappal ezen töri a fejét. A kerek csokoládét, a szögletes csokoládét, a hosszú csokoládét, a rövid csokoládét, a gömbölyű csokoládét, a lapos csokoládét, a tömör csokoládét, a lyukas csokoládét, a csomagolt csokoládét, a meztelen csokoládét, az egész csokoládét, a megkezdett csokoládét, az édes csokoládét, a keserű csokoládét, a csöves csokoládét, a mogyorós csokoládét, a tejcsokoládét, a likőrös csokoládét, a tavalyi csokoládét, az idei csokoládét és minden olyan csokoládét, amit csak készítenek a világon.” Csukás István: Pom Pom meséi

Ki ne ismerné Gombóc Artúrt?! Nála jobb választást nem is találhattam volna az ünneplésre, ugyanis szeptember 13-án volt a nemzetközi csokoládénap.

Május a vérnyomás hónapja. A megelőzésé, a kezelésé. Nézzük kicsit meg, mi is ez a betegség és miért is kell ennyit foglalkozni vele!

A magas vérnyomás napjainkban sajnos nagyon sok mindenkinél előfordul. Nem csak idős, krónikus betegeket érint, fiatal felnőttek is egyre gyakrabban találkoznak vele. A magyarok egészségveszteségeinek, és az ebből eredő halálozások döntő része a krónikus, nem fertőző betegségekhez köthető. Az elhunyt nők felének, a férfiak több mint 40%-ának szív- és érrendszeri (kardiovaszkuláris) betegség okozta halálát. A magas vérnyomás (hipertónia), amely fontos kardiovaszkuláris rizikófaktor, a férfiak esetében 1,8-szorosára, míg nők esetében 4,7-szeresére növeli a szív- és érrendszeri betegségek általi halálozás gyakoriságát. Egészségveszteségeink kockázati tényezői döntő részben a magasvérnyomás-betegség, a magas testtömegindex, a magas vércukor- és koleszterinszint, a dohányzás, valamint a magas só- és alkoholfogyasztás volt 2010-ben és 2019-ben is.

Magasvérnyomás-betegség

A vérnyomást két, higanymilliméterben megadott számmal jelöljük. Ezek közül az egyik a szisztolés érték, amely azt jelzi, hogy mekkora nyomás uralkodik az érrendszerben akkor, amikor a szív összehúzódik, a másik pedig a diasztolés érték, amely azt mutatja meg, hogy mekkora az ereinkben a nyomás, amikor a szív elernyed. A vérnyomás egészséges embernél (is) állandóan változik a nap folyamán többek között a napi tevékenységektől és a lelki/idegállapottól függően. A jelenlegi álláspont szerint – bár egyre több ajánlás fogalmaz meg alacsonyabb határértéket – magas vérnyomásnak vagy hipertóniának nevezzük azt az állapotot, amikor a vérnyomásérték két különböző esetben mérve (például néhány nap különbséggel, vagy egy napon belül máskor) nyugalmi állapotban (5 percig tartó ülés után, semleges hőmérsékleten) háromszori mérés átlagát tekintve meghaladja a 140/90 Hgmm-t. A betegség felosztásánál megkülönböztetünk primer (esszenciális) és szekunder (egyéb betegség kísérőtünete) hipertóniát. A primer forma, mint önálló kórkép lényegesen gyakoribb, az összes eset 85%-át teszi ki. Az esszenciális hipertóniát ismeretlen eredetű, multifaktoriális kórképnek tekintjük. Kialakulásában döntő szerepet játszanak a helytelen életmódi paraméterek, a rossz táplálkozási szokások, valamint kialakulásához nagymértékben hozzájárulnak a folyamatosan egymásra rakódó kezeletlen és feldolgozatlan stresszes állapotok okozta lelki és mentális tényezők is.

A magas vérnyomás tünetei

A magas vérnyomás eleinte nem, vagy csak alig észlelhetően okoz tüneteket. Így gyakran tünet helyett már a hipertónia káros következményeit érzékeljük. Ezért kiemelten fontos a megelőzés. Az alábbi tünetek jelezhetnek magas vérnyomást: 

reggeli fejfájás,

orrvérzés,

szapora szívverés, szívdobogásérzés,

szédülés,

tarkótáji nyomás,

gyengeség,

koncentrációzavar.

Mind a megelőzésnek, mind a kezelésnek (szövődmények csökkentése) fontos része a megfelelő életmód kialakítása. A helyes életmód fogalmán a rendszeres fizikai aktivitást és a megfelelő táplálkozást, illetve ezek segítségével az ideális testtömeg elérését és megtartását értjük. Ezért fontos a dietetikai tanácsadás és a megfelelő étrend kialakítása. Egészséges táplálkozással akár 30%-os relatív rizikó-csökkenés is elérhető, valamint a magas vérnyomás is nagyon jól és hamar reagál a rossz szokásaink és helytelen életmódunk megváltoztatására.

ÉTREND

A magas vérnyomás étrendi kezelésével a célunk a vérnyomásértékek csökkentése és normalizálása mellett az eddigi helytelen táplálkozási rizikófaktorok kiszűrése és megváltoztatása. Az étrend jellemzői:

-        Egyénre szabott energia bevitel: az étrend energiatartalmát a tápláltsági állapothoz és a fizikai aktivitáshoz kell igazítani. A túlsúly, a hasi elhízás kerülése. Túlsúly esetén alkalmazott testsúlycsökkentés a leghatékonyabb terápia: 10 kg fogyás a szisztolés vérnyomásértéket 5–15 Hgmm-rel mérsékli.

-        A napi zsírbevitel max. 30 E%, az étrend zsírsavösszetétele (minőség) fontosabb, mint az összmenynyisége. Max. 10 E% a telített (SFA) zsírsavak aránya, a többi egyszeresen (MUFA) és többszörösen (PUFA) telítetlen zsírsav legyen. Kiemelten fontos az ómega-3, azon belül is az EPA és a DHA étrendi bevitele.

-        A transzzsírsavak (tFA) mennyiségét a lehető legkisebb mértékig csökkentsük, úgy, hogy a feldolgozott termékek fogyasztását korlátozzuk, és a természetes tFA-bevitelt <1E% alá szorítjuk.

-        Az alacsony zsírtartalmú tejtermékeket és húsokat válasszuk, fogyasztásukat mérsékeljük.

-        Tojást hetente max. 5-7 db mennyiségben fogyasszunk.

-        <5 g/nap só. A sóbevitel napi 1 g-mal történő csökkentése esetén a vérnyomás (hipertónia betegség esetén) 3,1 Hgmm-rel, míg egészséges egyénben 1,6 Hgmmrel csökkent.

-        A káliumbevitel pozitív hatással van a vérnyomásra. Az étrendben történő megvalósíthatóságát segíti a zöldfűszerek alkalmazása, és a káliumban gazdag zöldségek és gyümölcsök fogyasztása.

-        Hal min. 1-2 alkalom/hét szerepeljen étrendünkben, amelyből egy legyen zsíros hal (magas zsírtartalmú).

-        Javasolt min. 5 adag- 500 g/nap zöldség és gyümölcs fogyasztása, ebből legalább 1 adag nyersen.

-        30-45 g/nap élelmi rostbevitel: részesítsük előnyben a teljes kiőrlésű gabonákat naponta, a hüvelyeseket heti min. 2X iktassuk be étrendünkbe.

-        30 g/nap vagy heti 4-5 alkalommal natúr, sótlan olajosmag-fogyasztása.

-        Naponta 2-2,5 l folyadék elfogyasztása javasolt, elsősorban tiszta víz formájában.

-        A cukor (beleértve a fruktózt is) és a cukros termékek (italok, üdítők is) fogyasztásának csökkentése, kerülése.

-        Alkoholos italok fogyasztásának korlátozása.

-        Étkezési ritmus kialakítása: Fontos a napi rendszeres étkezés beiktatása, és a megfelelő mennyiségi és minőségű ételek fogyasztása. Minimum napi 3x-i főétkezésre van szükség, de ha az életmódba beilleszthető, akkor két kisétkezés beiktatása is javasolt.

-        A zsírszegény konyhatechnikák alkalmazása: párolás, gőzölés, főzés, sütőben sütés, diétás rántás és habarás,…

A kiegyensúlyozott táplálkozási ajánlás, az OKOSTÁNYÉR® iránymutatásai alapján a kardiovaszkuláris prevenció helyi és szezonális alapanyagokkal valósítható meg, így biztosítva populációszinten a fenntarthatóságot és az ökológiai szempontok figyelembevételét, illetve egyén szintjén az étrend költségeinek optimalizálását.

A kiegyensúlyozott, változatos, megfelelően összeállított és betartott étrend megelőzheti, késlelteti a későbbi szövődmények kialakulását.

Néhány gondolat röviden a hipertóniáról: http://www.hypertension.hu/upload/hypertension/document/nehany_gondolat_roviden_a_hipertoniarol.pdf?web_id

Mérjük vérnyomásunkat, figyeljünk életmódunkra, hogy a kockázati tényezőkkel ne veszélyeztessük egészségi állapotunkat!

Forrás:

-       https://mdosz.hu/hun/wp-content/uploads/2018/01/UD%202017-1_final.pdf

-       http://epa.oszk.hu/02900/02987/00024/pdf/EPA02987_egeszsegfejlesztes_2021_01_035-046.pdf

-       https://divany.hu/testem/magas-vernyomas-etrend-eletmod/

-       https://mdosz.hu/hun/wp-content/uploads/2021/03/a-kardiovaszkularis-megbetegedesek-etrendi-prevencioja-metabolizmus-2021.pdf

-       https://www.doki.net/tarsasag/hypertension_laikus/info.aspx?sp=200&web_id=

-       https://mdosz.hu/hun/wp-content/uploads/2018/08/taplalkozasi_akademia_hirlevel_2018_08_mediterran_etrend_180830.pdf

 
aprilis szezonKányádi Sándor: Április hónapja
 
Bolondos egy hónap
április hónapja,
hol kalap a fején,
hol báránybőr sapka.
Hiába próbálnád
kilesni a kedvét,
túljár az eszeden,
mire észrevennéd.
Köpenyegbe burkol,
ingujjra vetkőztet:
mutatja a tavaszt
hol nyárnak, hol ősznek.
Búsnak teszi magát,
szeme könnyben ázik,
mindegyre lehunyja
sűrű szempilláit.
Aztán gondol egyet,
fülig fut a szája,
s ránevet a fényben
hunyorgó világra.

A Rákellenes Világnap tökéletes alkalom arra, hogy számot vessünk magunkkal. Vajon mit tettem és tehetek én az egészségemért? Mit mutatnak a számok? És persze hogyan előzzem meg a daganatok kialakulását, mire figyeljek és milyen segítséget kaphatok ez ügyben?

Mindenki tehet a maga és környezetében élők egészségéért. Az alkoholfogyasztás mellőzése, a túlzott szoláriumozás kerülése, a dohányzás abbahagyása, az egészséges étrend, a rendszeres mozgás és még sorolhatnám, mind mind csökkenti a rákbetegség kialakulásának kockázatát. Tolna megyében 3 Egészségfejlesztési Iroda is segíti a lakosság egészségtudatosságát ingyenes szolgáltatásaival, melyek Dombóváron, Bonyhádon és Szekszárdon érhetők el.

Reviczky Gyula: Feltámadás husvet
 
Fakadnak már a virágok,
Kiderül az ég,
És a föld most készül ülni
Drága ünnepét.
Sziveinkben, mint a földön,
Ma öröm legyen,
Feltámadt az istenember
Győzedelmesen!
Adjatok hálát s virágot,
Tömjént hozzatok.
Hallelujah! hallelujah!
Zengje ajkatok.
Mert feltámadtok ti is még
Valamennyien,
Mint az istenember egykor:
Győzedelmesen.
 
Húsvét a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe, Krisztus feltámadását ünnepli. „A húsvét hegycsúcs, ahová a nagyböjt völgyéből, a megpróbáltatások mélységeiből vezet az út, s ahonnan visszatekintünk az azt megelőző időre, amelyről szemünket a jövő felé is fordítjuk. Jézus a halála és a feltámadása által megváltott minket, ám a küzdelmes élet folytatódik. Sőt valószínű, hogy nehezebb idők is várnak ránk: a háborúk, az újabb betegségek terjedése, környezetünk elszegényedése arra figyelmeztet minket, hogy a húsvéti hegycsúcson „elidőzve” nagyon sok örömet kell a szívünkbe fogadnunk. A mostani – és a mindenkori – húsvét öröme nemcsak ajándékot, hanem feladatot is ad számunkra. A húsvétot ünnepelnünk kell, és annak – a pünkösdkor kiáradó Szentlélek által megerősített – reménységben bővelkedő (vö. Róm 15,13) örömét magunkkal kell vinnünk Galileába, oda, ahol élünk.” Részlet Beran Ferenc morálteológus, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanára, budapest-újlaki plébános írásából.
🐇🐣Áldott, békés, boldog húsvéti ünnepeket kívánunk minden kedves olvasónknak! 🥚🩷💚🧡💙💛🩵❤️💜
 
🎶Ha szeretik a zenét, fogadják szeretettel ünnepi díszként ezt a kis válogatást!🎵
🪻🌷🌼Itt a tavasz! Önök érzik a tavaszi fáradságot? Ha igen➡️
A tavaszi fáradtság tünetei tápláló és egészségtudatos étkezésekkel minimalizálhatók. 💆🏻A tudatos pihenés, megfelelő alvásmennyiség mellett az étkezések tervezéséhez ad segítséget a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének legutóbbi közleménye, olvassák el az alábbi linken:
📢Szeretnének első kézből értesülni a táplálkozástudomány aktualitásairól, és mindezt biztos forrásból, ahol biztos lehetnek benne, hogy szakértők állítják össze a témával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat?
➡️Akkor iratkozzanak fel Táplálkozási Akadémia hírlevelükre az alábbi linken:
⏰Elérkeztünk a nyári időszámításhoz, s vele a tavaszi óraátállításhoz. Sajnos még nincs egységes egyetértés a megszüntetéséről. Lássuk milyen hatással van szervezetünkre!
„Minden emberi szervezet működését a saját belső órája határozza meg. Ettől függ a napi ritmus, ez szabályozza a biológiai funkciókat, amelyek napszakos változást mutatnak. De mi történik, ha megszűnik az összhang a belső és a külső óra között?
A nap folyamán változó értékek közé tartozik például a vérnyomás, a pulzusszám, a testhőmérséklet és a glükokortikoid hormonok szintje, melyek hat és kilenc óra között vannak jelen legnagyobb mennyiségben a vérben, éjfélkor pedig a legalacsonyabb a koncentrációjuk. A belső órára a nap járásának, a napsütésnek, valamint az éjszaka és a nappal váltakozásának van a legnagyobb befolyása. Utóbbi hatással van a melatonintermelésre is. A szervezet biológiai órájának legkisebb ingadozása is felboríthatja az alvás-ébrenlét egyensúlyt, és hatással lehet az egészségre is, mindaddig, amíg a szervezet nem alkalmazkodik a változásokhoz. A tavaszi átállásnál az órát egy órával előre állítjuk. Ez azt jelenti, ha óraátállítás előtt és után is hét órakor kelünk fel az óra szerint, valójában egy órával korábban kelünk, mint előző nap. A melatonintermelés ilyenkor nem áll át, a glükokortikoidszint még alacsony. A vércukorszint még az alvási időnek megfelelő. Vagyis hiányzik a kimaradt egy óra alvás. Fáradtak, dekoncetráltak, levertek vagyunk.
 
❓Milyen problémák adódhatnak az óraátállításból, és mennyi időt igényel az átállás?
Egy átlagos, egészséges szervezetnek kb. 4-14 napra van szüksége, míg megszokja a változást. Egyes statisztikák szerint az emberek 8,5-12%-a fordul orvoshoz óraátállítás miatt iproblémákkal, első sorban a nyári időszámításra való átálláskor. Ekkor sokaknak altatóra és antidepresszánsokra is szüksége lehet. Abban az időszakban, amíg a belső és külső óra nem kerül összhangba, felléphetnek alvászavarok, fáradtság, koncentrálóképesség csökkenés, de akár szívfekvencia ingadozás is. Különösen megterhelő az évi kétszeri átállás az alvászavarokkal küzdő és a szervi betegségekben szenvedő embereknek, illetve jobban megviselheti a gyermekeket és az időseket.”
 
💙Mit tehetünk a könnyebb átállásért?
Hasznos lehet, ha este nem eszünk sokat, lefekvés előtt három órával kerüljük a kávét, teát, és más élénkítő hatású italokat. Fáradtság esetén iktassunk be pihenőt, ezzel elkerülhetők az ilyenkor gyakori háztartási vagy közlekedési balesetek. Vegyünk esténként egy forró fürdőt, készítsünk egy ízletes citromfű teát, amely megnyugtat lefekvés előtt. Ha nem érezzük magunkat fáradtnak, az esti séta segíthet levezetni a feszültséget és ráhangolódni a pihenésre. Mozogjunk többet, ugyanis a futás, torna, jóga, vagy bármilyen aktivitás segíti a szerotonin hormon termelődését. A könnyű, mértékletes táplálkozás és a minimum napi 10.000 lépés sokat segít a fáradtságérzés leküzdésében.Sokat segíthet egy-egy relaxációs gyakorlat: pld. Jacobson-féle progresszív izomlazítás vagy az autogén tréning. Készüljünk fel előre. Keljünk korábban akár már napokkal az óraátállítás előtt, pihenjük le hamarabb, hogy fokozatosan szoktassuk hozzá a szervezetünket a változásra.
 
❤️Azok, akik tudják magukról, hogy ezek a napok különösen megviselik szervezetüket, legyenek fokozottan óvatosak és körültekintőek a közlekedésben, és kerüljék a balesetveszélyes tevékenységeket.”
A mostani húsvétunk más, mint eddig. Lezárult életem egy fontos része, így most csendesebben, egyszerűbben ünneplünk. Persze a megszokott ízek nem maradtak el, sőt, húsmentes sonkahelyettesítő is került az asztalra, és ízlett. Még nem én készítettem, de majd annak is eljön az ideje, nekem fontos. Törekedtem az „OKOSTÁNYÉR” megoldásra, így a kalács durumliszttel és tönkölykorpával volt „dúsítva”, a torma mellett pedig piros retek, saláta, zöldhagyma és sárgarépa is díszítette az ünnepi asztalt. Önök is okosítottak? Hogy oldották meg? Írják meg nekünk!
 
📖Ha az ünnepi időben szívesen olvasnának, ajánlom figyelmükbe cikkeinket és a lenti gyűjteményt!

Weboldalunkon cookie-kat használunk, melynek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Amennyiben érdeklődik a részletek iránt, kérjük, olvassa el adatkezelési tájákoztatónkat.