Hogy vannak kedves Olvasóink? Érzik a karácsony hívogató szavát? A hit, a remény és az öröm után megérkeztünk a szeretet vasárnapjához. Advent 4. vasárnapja van, egy hét múlva már ünnep. Bevallom, én a készülődés, a várakozás időszakát picit jobban szeretem. Hangolódom. Ebben sok minden segíti az embert. A szívünk után a környezet sokszínűsége. A család, a barátok, kollégák, és ismerősök mellett a karácsonyi hangulatú zenék, filmek, egy jó könyv, a szeretet ezernyi arcát bemutató kis videók, és nem utolsó sorban a fényes, csillogó díszek az utcán, házakon, üzletekben. Jó lenne szeretetben élni, MINDIG, de néha várakoznunk kell, hol többet, hol kevesebbet, és ez nem könnyű. A hozzáállásunk, önmagunk elfogadása viszont nagyban segít ebben. Legyünk türelmesek, örüljünk az apróságoknak is, szeressük magunkat és egymást, és segítsünk egymásnak!

 advent 4

„Nem az a legszebb karácsonyi ajándék, amelyik a legtöbb pénzbe kerül, hanem az, amelyik a legtöbb szeretetet hordozza. Jó dolog megemlékezni a karácsonyról…De van jobb is, mint a karácsony napjának megünneplése, és ez: a karácsony megtartása.

Hajlandó vagy-e elfelejteni, amit másokért tettél, és inkább arra emlékezni, hogy mások mit tettek érted;...hogy körülnézz, keresve a helyeket, hol vetheted el a boldogság kicsiny magvait – hajlandó vagy akár egy napig is megtenni ezeket a dolgokat? Akkor tudod megtartani a karácsonyt.

Hajlandó vagy-e hinni, hogy a szeretet a legerősebb dolog a világon – erősebb a gyűlöletnél, erősebb a gonosznál, erősebb a halálnál –, és hogy akinek áldott élete Betlehemben kezdődött..., az Örök Szeretet képmása és kisugárzása? Akkor tudod megtartani a karácsonyt.

És ha egy napig meg tudod tartani, akkor miért nem mindig?..." Henry Van Dyke 1905.

Az utolsó lila gyertya a SZERETET - jelöli Keresztelő Szent János odaadását, aki hittel, reménnyel és örömmel hirdette a NEGYEDIK ÍGÉRET valóságát, Jézus eljövetelét, aki SZERETET által jut el az emberek szívéhez. Már mind a négy gyertya fénye beragyogja az ünnepvárás pillanatait. Készülünk az ünnepre. Tervezgetjük a karácsonyi menüt, készülnek a mézeskalácsok, bejglik. Rengeteg cikket olvashatunk, hogy mit főzzünk, mit süssünk, de lassítsunk egy kicsit. Ne a rohanásból, sütésből-főzésből álljon az ünnep, hanem az örömteli készülődésből. Ne a mennyiségen legyen a hangsúly, a szeretet vezéreljen bennünket! A szeretetnek pedig sok arca van. Szeressük magunkat is, kis pihenésre, kikapcsolódásra és töltődésre nekünk is szükségünk van. Az ünnepi étkezésünkben se a mennyiség, a zsúfoltság domináljon. 2-3 féle étel is lehet sokszínű és változatos. Tervezzünk „Okostányér” módra. A hagyományos ételeket is elkészíthetjük könnyedebben, ha szükséges, de igazából a mértéken, a mérsékletességen van a hangsúly. Ezt vendégségben is szem előtt tarthatjuk. Tavalyi cikkemben pár hasznos tanácsot osztottam meg Önökkel, melyek segíthetnek, hogy ne terheljük túl szervezetünket az ünnepek alatt:  

-       https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid0kpc5VbdfqQNCmBpmGgKD6sbh8QJLTXuGzmrMgAzyiuCSS2CSahhzAKMGSwyDX5frl&id=252263692258619

Tanácsok karácsonyra, babáknak és kisgyermekeknek:

-        https://kiskanalkommando.hu/adhatok-a-babamnak-a-karacsonyi-menubol/?utm_source=73945-NAGY%20lista&utm_campaign=872052-kar%C3%A1csonyi%20menu%20-%201&utm_medium=24301-email&utm_content=kar%C3%A1csonyi%20menu&fbclid=IwAR1DfqQxFNoSOGs-Y2bF0l97NjI2QagBKqJg2k2-rSLGEchBIryt5wuuICM

Inspiráló receptek az év minden napjára- A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének jubileumi receptgyűjteménye: 30 év 30+ recept https://www.okostanyer.hu/).

Van #cukorbeteg a családban?

🎄 Ha még nem vett neki ajándékot, itt talál néhány ötletet: https://www.dietaajanlas.hu/karacsony-cukorbeteg-rokonok/?fbclid=IwAR0GsXHwDxsFO4qDFOvuxwieJ8LtLJwttVVDw6UjXoQvW1wvh3WqHrOmh8Q

A héten volt Luca napja- december 13. Kevés olyan jeles nap van, amelyhez annyi hiedelem és szokás kapcsolódna, mint Luca napjához. Ez a nap éppúgy alkalmas volt termékenységvarázslásra, mint házasság-, halál- és időjárásjóslásra, bizonyos női munkák tiltására, valamint a lucaszék készítésére.

Az ún. lucaszék a boszorkányok felismerésére készült, melyet ugyancsak Luca-naptól karácsonyig kellett elkészíteni. „Luca-naptól karácsonyig csinálták a lucaszéket, vasnak nem volt szabad benne lenni. Kerek szék, három három lábbal. Azt elvitték a templomba, ha készítője ráállt, meglátta róla ki a boszorkány a templomban. A boszorkányoknak szarvuk volt, de azt csak a lucaszékről lehetett látni” (Kémes, Baranya m.; Zentai T. 1983: 126).

Luca napját gonoszjáró napnak tartották az egész magyar nyelvterületen, ezért különösen védekezni kellett a boszorkányok rontása ellen. A legtöbb vidéken fokhagymával védekeztek a rossz, ártó hatalmak ellen: megfokhagymázták az állatok fejét, az istálló ajtaját, lefekvés előtt mindenkinek fokhagymát kellett nyelnie, a ház ajtaját vagy az ólajtót bedörzsölték fokhagymával.

Luca napján sok házasságjósló eljárás volt az egész magyar nyelvterületen, és a jósló, varázsló eljárások többségét Luca és karácsony között kellett elvégezni. A Dél-Alföldön lucapogácsával jósoltak a jövendőbelire, úgy, hogy belesütöttek cédulán egy-egy férfinevet. A Drávaszögben a szemétdombra állva hallgatóztak, s ahonnan a kutyaugatást vagy kakaskukorékolást hallották, úgy vélték, abból az irányból jön majd az a legény, aki őket elveszi feleségül. Gombócot is főztek. A gombócba férfineveket rejtettek cédulára írva, s amelyik a leghamarabb feljött, úgy vélték, hogy abban a gombócban rejtőzik a jövendőbeli neve. Ahol több lány volt a családban, úgy jósoltak, például a Drávaszögben, hogy a saját neveiket tették a gombócba. Amelyiké legelőször jött fel, az megy elsőként férjhez. Kelenyén az almából minden nap haraptak egy darabkát, majd a maradékkal az éjféli misére mentek, s úgy vélték, akivel elsőnek találkoznak, olyan nevű lesz a férjük. Ugyancsak a névre tudakozódás másik módja az ún. lucacédula. Általánosan ismert eljárás szerint a cédulákra férfineveket írnak, abból minden nap egyet tűzbe vetnek, s ami karácsonyra utoljára marad, az lesz a jövendőbeli neve.

Luca-napkor vetették el az ún. lucabúzát, mely ha karácsonyra szépen kizöldül, a következő esztendőre jó termést jósol. A lucabúzának különféle változatai ismertek.

Az időjárásjósló praktikák ideje ugyancsak a Lucától karácsonyig terjedő időszakban volt. Közismert az ún. lucakalendárium, mikor a Luca és karácsony közti tizenkét nap időjárásából jósolnak az elkövetkező tizenkét hónap időjárására. Hasonlóan közismert a hagymakalendárium. Tizenkét besózott hagymalevél segítségével igyekeznek megjósolni a következő év havonkénti csapadékosságát, illetve szárazságát, attól függően, hogy a hagymalevél átnedvesedett-e.

A hideg időszak beköszöntével meggyűlt a bajom a megfelelő folyadékbevitellel. Valami melegre vágytam- jelzett a szervezetem-, és még a csapvíz is hideg volt, legalábbis nem melegített. Önökkel is ez történt? A megoldás ott volt az orrom előtt. TEA, vagy langyos víz, mely a radiátoron melegedett. Milyen könnyen megissza így már az ember, és milyen jól esik! És képzeljék, december 15-én volt a TEA napja. Schmidt Judit (Youteefool) remek cikkéből idézek:

„A rendszeres teafogyasztásból nemcsak a szíved, a fogaid, az immunrendszered, de akár az alakod is profitálhat (elsősorban akkor, ha a cukrozott üdítőitalok helyett fogyasztod). Persze utóbbi előnye csak akkor lép életbe, ha lehetőleg cukor, méz nélkül iszod. No, nem azért, mert mondjuk egy csésze tea cukortartalma hatalmas energiamennyiséget jelentene, de ha naponta 3-4 csészével is iszol, s esetleg még más cukorforrás is van az étrendedben, akkor azért ez már jelentősebb lehet. A tea íze is jobban érezhető, ha nem, vagy csak enyhén édesíted. Vagy éppenséggel választhatsz roiboos teát (ami nem is igazi tea), vagy szárított gyümölcsökből készített teát (nos, ez sem), mivel ezek édeskésebbek.

Melyik teát igyad?

Részben ízlés kérdése is, mivel egyik másik teának igen egyedi az aromája, ezen kívül más a koffein-, csersavtartalmuk, így más esik jól, ha az éberségünket fokoznánk, vagy más, akkor, ha éppen túl sok a gyomorsavunk… A különböző teafajták megismerése igazi kulináris kaland, s magam sem állítom, hogy mindet ismerem saját tapasztalat alapján is, de akit érdekel ez a téma, annak érdemes ebben elmélyednie. Különböző kurzusokon vehetünk részt, vagy akár csak elmehetünk egy csendes teázóba beszélgetni, feltöltődni, randevúzni …

Nehéz kérdés lehet eldönteni, bár íz és szokás alapján kezdetben könnyű, hogy mi a fekete és a zöld tea közül melyik a “jobb”, hiszen mindkettőnek megvannak a maga előnyei. Bár a zöld tea mellett talán több tudományos eredményt tudnék egyből felsorolni, így általában ezt szoktuk gyakrabban kiemelni. Egyes betegségek megelőzése céljából például kifejezetten javasolt lehet a napi rendszeres zöldteaivás.

Bevallom, én sem úgy születettem, hogy egyből a zöld tea volt a kedvencem. Ehhez egyrészt meg kell érni, fel kell nőni, sokat számítanak a családi szokások, no meg egy olyan munkahely, ahol számos olyan kutatásról olvasol a napi feladataid részeként, amik a zöld tea rendszeres fogyasztásának jobbnál jobb hatásait taglalják. Idővel ez a sok információ azért elkezd belül dolgozni, míg végül meggyőzöd magad, hogy hmm, hát igen, kicsit kesernyés, vadabb az íze (persze nem mindegyiknek), de ha ez ennyire jó, akkor érdemes ezen egy kicsit túllendülni. Nálam ez annyira jól sikerült, hogy már kifejezetten megszerettem a zöld teát, és ha tehetem, akkor inkább ezt iszom. A matcha tea még nem lett akkora rutin, de már beszereztem.

 

Mi a tökéletes tea titka?

Az igazán jó teához ugyanis több minden szükséges:

  • jó minőségű tea (a fajtákra is mindjárt kitérünk)
  • jó minőségű víz (elvégre ez is ad némi ízt)
  • teafőző (a profik esküsznek arra, hogy főzés nem is kell kisikálni, persze azért a higiéniára sem árt ügyelni)
  • megfelelő hőmérséklet (aki igazán “pro”, az tényleg megméri, ezt azért nem várom el egy átlag halandótól)
  • idő (már megint, ez kihagyhatatlan, sajnos)

Ha szálas teát használunk, akkor valamilyen szűrő, filter is szükséges. Régebben vettem egyszerhasználatos teatasakokat, amiket meg kell tölteni a teafűvel, de ennél talán környezettudatosabb, ha van fémből vagy szilikonból készült teatojásunk. Végső esetben elég lehet egy kisebb szűrő is, amivel a csészébe, bögrébe öntés előtt szűrjűk le a teát.

A megfelelő hőmérséklet azért fontos, mert a tea zamata könnyen elvész, a tea megkeseredhet, ha túl magas a hőfok, vagy akár túl sokáig áztatjuk a teát. Hacsak nem az a tervünk fekete és/vagy zöld tea esetében, hogy egész éjjel fennmaradjunk, vegyük ki időben a filtert, vagy szűrjűk le időben a teát!

A különféle teatípusokhoz javasolt hőmérsékletet és az áztatási időt megtalálod ebben a cikkemben egy helyes kis táblázat keretében. Nyugi, én nem fogom ellenőrizni, hogy ezeket betartod-e. Valójában az a fő, hogy számodra ízletes, élvezetes teát igyál, mert nem csak a folyadékszükségletedet fedezed ezzel, de a különféle teák jótékony hatásait is megkapod mellé (természetesen azért egy csészétől, bögrétől még nem várható túl nagy eredmény, a rendszeres fogyasztástól már inkább). ”

 

Örömteli várakozást és készülődést kívánok az utolsó hétre!

Források, érdekességek:

-       https://www.arcanum.com/hu/online-kiadvanyok/MagyarNeprajz-magyar-neprajz-2/vii-nepszokas-nephit-nepi-vallasossag-A33C/szokasok-A355/jeles-napok-unnepi-szokasok-A596/december-A912/december-13-luca-napja-A927/

-       https://schmidtjudit.hu/jeles-napok-vilagnapok/egy-bogre-forro-tea-tortenete/?fbclid=IwAR3bjQ1DGGrG0nyNmPBA_FZGycxmJ5quEycFzJYJh0TZJsAFftlrBvfZU6o

-       https://sobors.hu/gasztro/7-novenyi-alapu-tojashelyettesito/

-        https://sobors.hu/gasztro/tojas-helyettesitese-etelekben/

-        https://www.facebook.com/megyeriszabolcskertesz/posts/pfbid02bs6KTX6hzNDUUJyVTFWrX7ihhpK41UA6UE1Z6wV9fpDSab9XDkY7oLrxpuDhLTDPl

Czimmermann Nikolettadvent3

MÉG EGY KANÓCNYI IDŐ

Advent harmadik vasárnapja

Ma este meggyújtom a harmadik lángot,

Kizárom házamból a sötét világot.

Családom fényét tenyerem mögé rejtem,

Melegítse kissé most az én lelenc lelkem.

Háromig számoltunk, csak egy kanóc vár,

Már szívembe merült ez a régi hagyomány.

Képzeletben csöpp arcodon táncol gyertyafény,

S pocakomban rugdalózik egy másik kicsi lény.

De ketten vagyunk csupán, egymás kezét fogva,

Nem ünnepelhetünk könnyekkel, zokogva.

Hálásnak kell lennünk egymásért a Sorsnak,

S szebb jövőt álmodni eljön majd a holnap.

Egy kanócnyi idő, s az Ünnep átölel,

Szeretettel ömleszt, vérző sebet köt el,

S mi nem tehetjük meg, hogy fényünkkel állva,

Bezárjuk az ajtót a havas, téli tájra.

Mély levegő... s ahogy tüdőnkből kiárad,

Magával sodor mindent, mi bánat.

Így mire a negyedik is megérik a fényre,

Őszinte mosollyal kerülhet lelkünk kiskertjébe. 

Forrás: www.poet.hu magyar versek

„Advent 3. vasárnapja az öröm vasárnapja. A szentmise kezdő éneke így szólít fel: „Örüljetek az Úrban szüntelenül! Újra csak azt mondom, örüljetek! Az Úr közel van.” (Fil 4,4–5) Az advent bűnbánati idejét szakítja meg a mai vasárnap, és felszólít az örömre. Kell, hogy életünk szenvedései, megpróbáltatásai közben is öröm töltse el lelkünket, hiszen „az Úr közel van”. ” Pápai Lajos nyugalmazott győri püspök

A rózsaszín az öröm színe, ezt jelképezi a 3. gyertya színe is. Néha tényleg nem könnyű örülni, de gondoljunk csak családunkra, barátainkra, vagy ismerősinkre, hogy milyen nagy örömforrást jelentenek nekünk! És az örömnek nem kell nagynak lennie. Egy kedves szó, egy meleg ölelés, egy őszinte mosoly is hatalmas örömöt adhat, átmelegíti bensőnket. Egy finom falat, egy ismerős dallam, egy frissítő, megnyugtató séta a természetben is hozzásegíthet bennünket, hogy örülni tudjunk.

Eltelt egy esztendő, újból itt állunk a karácsonyi ünnepek előszobájában, elkezdődött az adventi időszak.advent1

Az advent szó a latin "adventus Domini" kifejezésre utal, ami azt jelenti: az Úr érkezése, az Úr eljövetele. A keresztény ember számára advent az elcsendesedés és önvizsgálat ideje. A karácsonyvárás ideje, és egy elfeledett, hasznos szokás, a kisböjt időszaka, nem a fogyasztás ünnepe. Kisböjt – így nevezték a karácsony előtti testi-lelki megtisztulás időszakát. (Nagyböjt a húsvét előtti 40 napos böjt.) Az advent első vasárnapján kezdődő kisböjt idején eleink nem fogyasztottak zsíros ételt, húst, azokat nagy kincsként az ünnepekre tartogatták, mert tudták, jóból is árt a sok.

A 20. század közepéig élő böjti szokások szerint tájegységenként eltérően káposztás, tökös, babos, mákos, diós, almás fogások, sütemények kerültek az asztalra, és gyakran készült puliszka, krumplilángos, azaz tócsni vagy lapcsánka, dödöle és hagymás kenyérlángos, esténként alma illatozott, krumpli sült héjában a kemencepadkán…

Az ételek és tárgyak böjtje egyáltalán nem lemondás, sőt segít áttérni egy egészségesebb és fenntarthatóbb életmódra, étrendre – egymásra figyelve, testben és lélekben megújulva az ünnepre. Adventi receptjeimben én is törekszem az egyszerűségre, de szem előtt tartva az egészséget. Táplálkozási ajánlásunk, az „Okostányér” ebben is segítségünkre van: változatosság, mértékletesség, egyensúly.

Advent 1. vasárnapja van, a karácsonyt megelőző negyedik vasárnap. Ekkor kezdődik a karácsonyi ünnepkör, amely január 6-ig tart. Advent első vasárnapján gyújtjuk meg az adventi koszorú első gyertyáját. Ez a hagyomány 1839-ig vezethető vissza, ekkor készítette el ugyanis az adventi koszorú ősét Jihann H. Wichern németalföldi evangélikus lelkész. Az akkori “koszorú” egy örökzölddel díszített szekérkerék volt, rajta 24 gyertyával, melyek közül karácsonyig minden nap eggyel többet gyújtott. A világító gyertyák számának növekedése szimbolizálja a növekvő fényt, amelyet Isten Jézusban a várakozónak ad karácsonykor. Napjainkban a legkülönfélébb színű, elrendezésű és formájú gyertyák kerülnek a koszorúra. A hagyomány szerint a protestánsoknál a piros, míg a katolikusoknál a három lila és egy rózsaszín gyertya használata jellemző. Az advent első vasárnapján gyújtott lila gyertya a hit jelképe, Ádámot és Évát szimbolizálja, hiszen nekik jövendölték először a Megváltó eljövetelét.  Advent első vasárnapján a misén is lila miseruhába öltözik a pap. Az ünnepkör első vasárnapja egyúttal az egyházi év kezdetét is jelenti.

mikulasJövő héten már december havába lépünk, és vele együtt érkezik a gyermekek kedvenc ünnepi alakja, a Mikulás. S bár a Mikulás igyekszik figyelni a gyermekek egészségére is, mi is segíthetünk neki. Most még van időnk, hogy ötleteket adjunk neki, mi is kerüljön a csizmácskákba. A piros színű palástban, püspöksüvegben és pásztorbottal ajándékokat osztó Mikulás eredetileg a katolikus vallású vidékeken Szent Miklósnak, a Lycia római provinciában fekvő Myra város püspökének népies alakja. Szent Miklós a gyermekek és diákok védőszentje, egyszerű emberként élt a nép között, miközben tanított és szeretetet hirdetett. Éhínség idején a teljes egyházi vagyont a nép étkeztetésére fordította. Ez a legenda az alapja annak a szép keresztény hagyománynak, hogy december 6-án, Szent Miklós napján a felnőttek ajándékokkal kedveskedjenek a gyermekeknek. Régebben kis édesség, dió és mogyorófélék, friss és aszalt gyümölcs került a kifényesített csizmácskákba. Manapság sajnos túlzásokba tudunk esni, és ez nem kedvez gyermekeink egészségének. A mértékletesség, változatosság és tudatosság segít. Ne a mennyiségre törekedjünk, hanem a minőségre. Az elengedhetetlen édesség legyen kicsi, kakaóban gazdagabb, vagy akár házilag készített finomság. Kerüljön a csomagba friss, szezonális vagy aszalt gyümölcs, natúr dió, mandula és mogyoró, például diákcsemege formájában. És juthat még hely egy kis játéknak, vagy közös mókának, kikapcsolódásnak. Antal Emese remek cikkét ajánlom a figyelmükbe, akár a következő évekre is: Mi kerüljön a mikulás csomagba?

Előfordul, hogy gyermekünk kicsit vagy nagyon válogatós, a következő szakember tippjeit ajánlom a szülőknek: Lukasz Rebeka „ A 10 legjobb ajándék válogatós gyerekeknek

Egy játékot is ajánlok figyelmébe a kisgyermekes szülőknek, nagyszülőknek!

🎅„NYERJ MESEKÖNYVET A MIKULÁSTÓL”🎅 Egy igazán egyedi mesekönyv az egészséges táplálkozásról, egy izgalmas, kalandos utazás történetein keresztül. Ebből most 5 darabot sorsolnak ki a jelentkezők között. 🎅 Amennyiben szeretnék megnyerni -november 30-áig tart még a játék-, nincs más dolguk: nyereményjáték

Ma van a Nobel-díj megalapításának 127. évfordulója.

A Nobel-díjat a svéd kémikus és feltaláló Alfred Nobel alapította. Nobel 1895. november 27-én kelt végrendeletében rendelkezett úgy, hogy vagyonának kamataiból évről évre részesedjenek a fizika, kémia, fiziológia és orvostudomány, továbbá az irodalom legjobbjai és az a személy, aki a békéért tett erőfeszítéseivel a díjat – és a vele járó, jelenleg kilencmillió svéd koronát (körülbelül 330 millió forintot, vagy 0,84 millió eurót)[1] – kiérdemli. 1968-ban a tudományos munkásság nobeli elismerése kiegészül a Közgazdasági Nobel-emlékdíjjal. Ezt a Svéd Bank (svédül Sveriges Riksbank) kezdeményezte a pénzintézet fennállásának 300. évében, s a díjat hivatalosan Alfred Nobel-Emlékdíjnak nevezik, nem közgazdasági Nobel-díjnak.

„Nobel-díj és életmódváltás. 2009-ben orvosi Nobel-díjat kaptak a telomérek és telomeráz enzim felfedezéséért, majd bebizonyították, hogy az életmódnak (pl. táplálkozás) a gének szintjén is van kimutatható hatása.

A telomer a kromoszóma „kupakszerű” vége. A sejtosztódás során egy pici darab mindig leválik a kromoszómák DNS-láncának a végéből, mint amikor szeleteljük az uborkát. Egy idő után ez a „csökkenés” a keletkező sejtek öregedését okozza.

A telomeráz nevű enzim a sejtosztódást követően újból, meg újból "visszaszintetizálja", visszapótolja a telomer leváló, csonkolódott szakaszát, azaz gátolja, lassítja az öregedést.

Bebizonyították azt is, hogy bizonyos életmódbeli változtatások (táplálkozás, fizikai aktivitás, és stresszkezelés is a része) jelentősen növelik a telomeráz enzim aktivitását, azaz az életmód sejtszinten lassíthatja az öregedést.” https://www.facebook.com/teritekenazegeszseg

 

 

Források, érdekességek:

-       https://www.alon.hu/aktualis/2022/11/vasarnaptol-advent-a-varakozas-az-elcsendesedes-ideje

-       https://www.facebook.com/kalandok.es.almok.szakmai.muhely/photos/a.237549209633300/5612118355509665

Gani Zsuzsanna: December köszöntő

Köszöntelek, zord december,mikulas

érzem már fagyos érkezésed.

Egy időre elidőzhetsz,

hozz le a Földre békességet!

Szórj a földre puha álmot,

csillámlót, puhát és fehéret.

Lábujjhegyen járj-kelj köztünk,

ne keltsd fel az alvó vidéket!

Csipkézd fel a kopasz fákat

tűhegyes, gyémántos fogakkal,

és növessz jégcsaporgonát,

hadd szóljon csodaszép sípokkal!

Aztán siess messze, tova,

de hagyj még itt egy csöppnyi reményt,

hitet, egy kedves, szelíd szót,

hadd melegítse fel a szegényt.

Advent 2. vasárnapjához értünk.

A világító gyertyák számának növekedése szimbolizálja a növekvő fényt, amelyet Isten, Jézusban a várakozónak ad karácsonykor. Minden gyertya szimbolizál egy fogalmat: a második a reményt. Az Úr reményt ébresztett a zsidóságban, hogy eljön a Messiás, aki közülük való lesz. Erre készítsd a lelked a meggyújtásakor! Az ezotériában úgy tartják, hogy ezen a napon egy piros ruhás angyal érkezik közénk az égből. Kezében egy serleget is hoz, amelyben összegyűjti az emberek őszinte szeretetét. Ezután visszaszáll az égbe, ahol a nemes érzésből az angyalok fényes csillagokat készítenek, hogy a földi halandóknak, ha rájuk néznek, boldogság költözzön a szívébe. Ha advent első vasárnapján megnyitottuk lelkünket mások felé, most eljött az ideje annak, hogy saját erőnkből másoknak is adjunk. Kiváló az alkalom arra is, hogy átgondoljuk, mit tehetnénk másokért. Vezéreljen bennünket a segítő szándék, adjunk önzetlenül. Nem kell nagy dolgokra gondolni, elég lehet egy ölelés, pár kedves szó is. Gyújtsuk meg a remény szikráját azok szívében, akiknek a biztatásunk kell ahhoz, hogy erőre kapjanak.

November a cukorbetegségről szólt. Mivel maga a betegség egyelőre nem gyógyítható, csak kezelhető, így folyamatosan foglalkoznunk kell vele, ehhez hoztam még egy kis segítséget. Természetesen Egészségfejlesztési Irodánkhoz is fordulhatnak!

→SZERETETTŐL ÉDES FŐZŐSULI

A Civilút Alapítvány 2021-ben indította el a Szeretettől Édes Főzősulit, hogy az edukációs videókban gyakorlati segítséget adjon a cukorbeteg gyermeket nevelő családoknak. A programot 2022-ben is folytatja az Alapítvány, újabb videók és receptek segítségével mutatják be, hogy az egészséges táplálkozás szerethető és sosincs késő belevágni, kipróbálni! A program szakmai partnere idén is a Sportos Cukorbetegek Egyesülete, az Alapítvány munkáját a Magyar Diabetes Társaság Geriátriai Munkacsoportja is segítette.

Táplálkozástudományi szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy az életmód és az étrend megváltoztatásával sokat tehetünk egészségünkért. Ebben nyújt segítséget a Szeretettől Édes Főzősuli edukációs videósorozata. Vrábel Krisztina gasztroblogger és Shenker-Horváth Kinga dietetikus, táplálkozástudományi szakember olyan recepteket állított össze, amelyek gyorsan és egyszerűen elkészíthetők. Megmutatják, hogy a hagyományos fogások, a jól megszokott és szeretett ízek egy kis csavarral, egy kis odafigyeléssel egészségesebbé tehetők. Arra is hoznak példát, hogy a jól ismert, könnyen beszerezhető alapanyagokból hogyan lehet új ételeket készíteni, amelyek megfelelő arányban tartalmaznak zöldségeket, gabonaféléket és fehérjéket. További információk: https://www.civilut.hu/szeretettol-edes-fozosuli-2022 , és egy videó: https://www.facebook.com/civilutalapitvany/videos/509667123930752/?extid=NS-UNK-UNK-UNK-IOS_GK0T-GK1C

 december

Új receptünk: SÜTŐTÖKÖS GNOCCHI DIÓS PETREZSELYEM „MAJDNEM PESZTÓVAL” , a gnocchi történetét pedig megtalálják Élelmiszereink A-tól Z-ig fejezetében.

 

Források, érdekességek

-       https://femina.hu/karacsony/advent_masodik_vasarnap/?fbclid=IwAR001C4va7C2eUnLY_mBttv6f_a9AaqEh4slHeitC6bHpj6kExdkVV11D_g

-        https://www.mindmegette.hu/gnocchi-az-olasz-krumplinudli-48192/

-        https://www.mindmegette.hu/gnocchi-olasz-krumpli-nudli-keszitese-receptek-52966/

-       https://www.facebook.com/watch/?v=5495587920526918

-        https://sobors.hu/receptek/fuszeres-sutotokos-gnocchi-recept/

-        https://www.nosalty.hu/recept/sutotokos-gnocchi

-        https://www.mindmegette.hu/sutotokos-gnocchi.recept/

-        https://glutenerzekeny.hu/glutenmentes-receptek/sutotokos-glutenmentes-gnocchi-ir-barat-recept/

-       https://gabykonyha.hu/mindenmentes-foetelek/sutotokos-gnocchi-pestos-gombaval/

Október 16. az élelmezési világnap. 🌏 A FAO (az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete) 1979-ben Rómában ülésező konferenciáján Romány Pál magyar mezőgazdasági miniszter határozati javaslata alapján nyilvánította október 16-át élelmezési világnapnak, ezzel emléket állítva a szervezet 1945-ös megalakulásának. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet az éhezés felszámolására, hogy mindenkinek jusson elég biztonságos és tápláló élelmiszer, és összefogásra ösztönözzön.

“A napjainkban zajló globális válságok, a szűnni nem akaró világjárvány, a konfliktusok, a klímaváltozás, az infláció és a nemzetközi feszültségek mind komoly hatással vannak az élelmiszerbiztonságra. Világszerte több mint 800 millió ember éhezik, számuk meredeken emelkedik, így minden eddiginél nagyobb szükség van a kormányok, cégek, civil szervezetek összefogására, valamint a lakosság tudatosságára és támogatására. A világ lakosságának csaknem 40 százaléka nem engedheti meg magának az egészséges táplálkozást. Itt az idő, hogy ezen közösen változtassunk!” Vlagyimir Rahmanyin, a FAO főigazgató-helyettese

“Sajnos a bolygónkon megtermelt élelmiszer 31 százaléka a kukába kerül vagy más módon vész kárba – nagyrészt a háztartásokban. Pedig előre megtervezett vásárlással illetve a helyes élelmiszertárolással rengeteg étel menthető meg a megromlástól. Az Élelmiszerbank idén már több mint hat millió kiló feleslegessé vált, lejáratközeli vagy éppen csomagolási hibás élelmiszert mentett a kereskedelmi és gyártói szektorból, hogy azok ne a hulladékmegsemmisítőbe, hanem rászoruló emberekhez kerüljenek.” Molnár Antal, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület ügyvezető alelnöke

 Az élelmiszer érték, pazarlásának megelőzése pedig nem csupán környezetvédelmi és gazdasági, de erkölcsi kérdés is. Erre is gondolunk az élelmezési világnapon. Az élelmiszerbiztonságért bárki tehet a saját környezetében is. Például azzal, ha tudatos döntésekkel támogatja az élelmezési problémák felszámolását, helyi és szezonális alapanyagokat vásárol, valamint előnyben részesíti a kevesebb csomagolást igénylő termékeket.

Mintegy 150 országban különböző rendezvényekkel és konkrét adományozással ünneplik a napot; Magyarországon például minden évben adománykonvoj indul a Magyar Élelmiszerbank Egyesület szervezésében, idén 17. alkalommal. A kezdeményezés célja, hogy ráirányítsa a kormányzati, vállalati és civil szféra, valamint a lakosság figyelmét az emberiség nagy részét sújtó élelmezési gondokra. Az adománykonvoj idén mintegy 60 tonna tartós élelmiszert szállított, többek között konzerveket, tartós tejet, margarint, zabkását, zabtejet, savanyú uborkát, száraz szalámit, tésztát és üdítőket. A százmillió forint értékű szállítmány végül az Élelmiszerbank XVII. kerületi központi raktárába kerül, ahol több mint 35 ezer élelmiszercsomag készül belőle rászorulók számára.

A világnap idei mottója, “senkit nem hagyunk hátra” is azt hangsúlyozza, hogy a fenntarthatóbb közös jövő alapjait csak együtt tudjuk lefektetni. Nézzék meg az erre az alkalomra készített videót: https://www.youtube.com/watch?v=hPCLygGJS_Q

Honlapunkon és FB oldalunkon is találnak ötleteket, lehetőségeket a fenntarthatóbb, felelős táplálkozásról, az élelmiszerhulladék csökkentéséhez. Hoztam most egy maradékmentesítő ötletet.

Kis adag maradék húsleves kiegészítésére másnap a burgonya főzővizét használtam fel. Adtam hozzá pici szárított tárkonyt és borsikafüvet, és sok friss petrezselyemzöldet. Főztem bele még egy kis tésztát is. Lehet jó zöldségesre is készíteni.

Ugyancsak október 16-án van a KENYÉR VILÁGNAPJA is, szorosan kapcsolódva az élelmezési világnaphoz, hiszen a kenyér a világ egyik legfontosabb élelmezési cikke, mely energiát és létfontosságú tápanyagokat biztosít szervezetünknek. A világ minden részén fogyasztják különböző formában. Összetevői a liszt, a  víz, a kovász/élesztő (de van kovásztalan kenyér), a só. A svájci székhelyű Pékek Világszövetsége 2001-es kongresszusán döntött a világnapról, melynek  célja, hogy bemutassa a kenyér jelentőségét. A világnapot már közel 30 ország ünnepli elsősorban karitatív jelleggel, mivel ezen a napon a pékek adományaikkal segítik a rászorulókat. Az ünnep alkalmat ad arra is, hogy a pékek áldozatos munkájára és a kenyér jelentőségére a nagyközönség figyelmét is felhívják.

A kenyér az egyik legjelentősebb szénhidrátforrásunk, melynél törekedjünk, hogy teljesértékű legyen, vagyis a teljes gabonaszemet is tartalmazza, ezzel hozzájárulva a magasabb  rost-, vitamin-, és ásványianyagbevitelhez. Annál értékesebb, minél nagyobb arányban tartalmazza a teljesértékű, teljeskiőrlésű gabonát. Még kedvezőbb az összetétele, ha többféle gabonát, álgabonát, magvakat, esetleg egyéb összetevőket, pl. útifűmaghéjat, sörélesztőpelyhet, olívaolajat, zöldfűszereket, hagymát, aszalt paradicsomot, olívabogyót, bambuszrostot is tartalmaz. Lehetőleg készüljön hagyományos eljárással, azaz kovásszal, mint nagyanyáink idejében. Ma már sok pékségben visszatérnek ehhez a 100 évvel ezelőtti módszerhez: 24-48 óráig érlelik, nem tesznek bele adalékanyagokat. Ennek nagy előnye, hogy a baktériumok maguk kezdik lebontani a szénhidrátot és a glutént, így mire megesszük a kenyeret vagy a pékárut, sokkal könnyebben emészthető lesz. A kézműves kenyeret annak is érdemes kipróbálnia, aki a "gyorskenyerektől" esetleg puffad. De azért csodát ne várjunk, mert nem lesz gluténmentes, sem lassabban felszívódó vagy alacsonyabb szénhidráttartalmú. Erről részletesebben itt olvashatnak:https://alimento.hu/kovasz/?fbclid=IwAR2-7L7EXCQfPnvcAaHvwHaLeXNcjAPDS-BT-85ZRliz6kFTuG5EAG7rS2U

Az, hogy milyen kenyérrel van dolgunk, ideális esetben kiderül a címkéből vagy a csomagolásról – bár néha a címke nagyon kicsi, nehezen olvasható vagy nem is elérhető. Hazánkban a Magyar Élelmiszerkönyv szabályozza többek között a kenyerekre vonatkozó előírásokat. Ilyen a teljes kiőrlésű kenyér elnevezése is, mely legalább 60%-ban teljes kiőrlésű lisztet tartalmaz, ezért a malátával, cikóriával színezett kenyerekkel elvileg ma már nem is találkozhatunk a polcokon, pékségekben, de a valóságban sajnos igen. Sok minden kiderül, ha megtapogatjuk (papírzacskóval, vagy a csomagoláson keresztül), megemeljük a kenyeret. A teljes kiőrlésű kenyér ugyanis tömörebb, vaskosabb, azonos méret mellett nehezebb, mint a fehér vagy a félbarna kenyér. Nagyon jó kenyerekkel is találkozhatunk a boltokban, pékségekben, melyek megfelelnek legszigorúbb elvárásainknak is, nézzünk jól körül, próbáljunk ki több félét is.

Egy szuper összefoglaló- https://ujeper.hu/wordpress/a-kenyer/ és videó - https://ujeper.hu/wordpress/wp-content/uploads/2022/10/a-KENYER-3.mp4.

Otthon is egyre többen sütnek kenyeret. Olcsóbb és hazai. Sokféle bevált recepttel találkozhatnak, vannak nem túl bonyolultak hosszabb érlelési idővel, és vannak a legegyszerűbb-leggyorsabb kenyérsütős változatok is. Honlapunk receptgyűjteményében is találnak párat. 

 Források, érdekességek:

-        https://trademagazin.hu/hu/iden-is-adomanykonvoj-hivta-fel-a-figyelmet-az-elelmezesi-vilagnapra/

-        vászonzsákoslány videó: https://www.youtube.com/watch?v=bastuXQ1mYY

-        Reményik Sándor: A mindennapi kenyér https://www.facebook.com/magyarversmondok/posts/pfbid02L5fDRBNq55Rr3B98UGMGCELVHQFzYvy5H7wq5iMP4A847B6meo5AWV8ZPQFXEZeMl

Alkategóriák

Weboldalunkon cookie-kat használunk, melynek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Amennyiben érdeklődik a részletek iránt, kérjük, olvassa el adatkezelési tájákoztatónkat.