Október 6-án volt a tészta világnapja, hivatalosan a noodle day. A noodle elméletileg az ázsiai tésztát, a pasta az európai tésztát jelöli. Mintegy 500 tésztaforma létezik és legalább 1400 különböző néven emlegetjük. Bár minden nap használjuk és szinte el sem tudnánk képzelni az életünket tészta és tésztás ételek nélkül- mégis roppant keveset tudunk róla. Kevesen tudják azt, hogy a tészta története nem túl régi és egyáltalán nem nyúlik vissza az ősidőkbe. Leginkább az „újkor” találmányának mondható. Arról senki nem tud ki volt az, aki az első tésztát elkészítette. Sok mendemonda kering a téma körül. Leginkább az olaszokra voksolnánk, hiszen náluk a tészta kultusz komoly hagyományokkal bír, de sokan esküsznek a kínai gyökerekre. Sőt némely tanulmány alapján még az ősi Etruszk társadalom fejlesztette ki. Az első feljegyzések, amit a témában találtak I.e. 1100-ra nyúlnak vissza, mégpedig Kínához köthetően. Olaszországba i.e. 400 körül lett fellelhető Olaszországba ahol viszont népi eledellé avanzsálódott.
teszta
 
1998-óta ünnepeljük meg a tésztát és meg is érdemli. Nem csoda, hogy az Egyesült Államokban világnapot szentelnek neki. Olyan alapvető élelmiszerré vált, ami az egész világon megoldást jelent az étkezésre. A tészta nap leginkább az 1995-ben megrendezett első nemzetközi tészta kongresszus megünnepléséről ered. A világnap nemcsak a tészta, hanem a tészta fogyasztók jeles ünnepe is. Célja pedig az az egyértelműség, hogy a tészta minden idők legsikeresebb élelmiszere. A világ minden táján fogyasztják, megszámlálhatatlan formában és kétségtelenül az emberiség egyik leglényegesebb alapanyaga.
 
A tészta az az étel, amivel nem lehet tévedni. Minden egyes korosztály számára jó választás, hiszen kicsik és nagyok egyaránt szeretik. A vele készült ételek rendkívül szerteágazóak és szinte minden egyéb alapanyaghoz passzolnak. Az elkészítési módok sokasága, a variálhatóság tette ezt az alapanyagot olyan sikeressé, hogy már szinte nem is tudnánk elképzelni nélküle az életet. Lehet édesen, sósan készíteni, fogyaszthatunk hozzá zöldséget, gyümölcsöt, húst, sajtot, gombát- egyszóval univerzális táplálék.
 
Sokféle alapanyagból készíthetünk tésztát. A nálunk hagyományos búzaliszten kívül készülhet kukorica-, rizslisztből, de kölesből, hüvelyesekből (pl.csicseriborsó, vöröslencse), tönköly- és durumbúzából, zöldségfélékből, maglisztekből, túróból is akár. Készíthetjük tojással és tojás nélkül is. Lehetőleg a teljesértékű magszemekből készített változatokat válasszuk, mert magasabb rosttartalma és összetétele miatt sokkal kedvezőbb a hatása emésztésünkre, szervezetünk egészségi állapotára. Ne főzzük túl puhára, rágható, „fogkemény”- al dente legyen. A javasolt mennyiség tányérunk egy negyede, kiegészítve állati vagy növényi fehérjeforrással, bár magának a tésztának is van fehérjetartalma, ami az alapanyagok sokszínűsége miatt széles határok között mozog. És persze a fél tányérnyi zöldségféle sem hiányozhat.
 

Fenntarthatóság, környezetvédelem

 
Ökológiai lábnyoma alacsony, mivel összetevői könnyedén előállíthatóak és kevés vizet igényelnek, illetve fontos, hogy az elkészítése során, alacsony szén-dioxid kibocsátással jár. A tészta más gabonákkal, gyümölcsökkel, zöldségekkel, olívaolajjal, magokkal és fűszerekkel, fűszernövényekkel elkészítve (mediterrán jelleg) igen tápláló, egészségtudatos étel, mely könnyen és gyorsan elkészíthető, kis energiaráfordítással.
Vajon a tészta beilleszthető az energiaszegény étrendbe, ha fogyni szeretnénk? A következő cikket ajánlom mindenki figyelmébe, aki száműzte a tésztaételeket étrendjéből:  https://www.facebook.com/dietetikusod/posts/pfbid031Kp1B8FJEgbZLcyDDTY8Nz9ybdQ93UExFTc9vmvfehdtPqpMf9XdmK5SZSsFU9Yyl
 
Tésztás receptjeinket keressék RECEPTTÁR-unkban!

 

"Hűvös arany szél lobog,vilagnap

leülnek a vándorok.

Kamra mélyén egér rág,

aranylik fenn a faág.

Minden aranysárga itt,

csapzott sárga zászlait

eldobni még nem meri,

hát lengeti a tengeri.” Radnóti Miklós 1941

„Őszhó hava, így nevezték a régi magyar kalendárimokban az októbert. A francia forradalmi naptárban pedig ezen időszakot a szüret hava megjelöléssel illették. Mindkettő igen kifejező és jól ragadja meg az év 10. hónapjának lényegét. Egyre rövidülnek a nappalok, bágyadtabban süt a Nap, de melengető sugarai segítenek, hogy beérlelődjön sok gyümölcsünk akár a kertben, akár az erdőn. Még számos teendő akad a földeken, itt-ott a „tengeri” is „lengeti csapzott sárga zászlait” a „hűvös arany szélben”. Nemcsak a növény-, de az állatvilág is készülődik a télre, egyesek már feltöltötték „élelmiszerraktáraikat”, készen állnak, hogy álomra hajtsák fejüket, míg mások még javában gyűjtögetnek vagy éppen a kamránk mélyén tervezik kihúzni a hideg téli hónapokat.”

Szeptember 11-ére esett a magyar dal napja, amely a magyar zene ünnepe és felhívja a figyelmet a magyar dalkincs értékeire. Fő célja a magyar zene népszerűsítése, illetve az ezzel kapcsolatos eseményeken az ismert fellépők mellett a helyi előadók, tehetségek számára bemutatkozási lehetőség biztosítása. A magyar dal napját Presser Gábor kezdeményezésére először a 2008-as Sziget fesztiválon rendezték meg. A következő esztendőtől szeptember második vasárnapján tartották, tartják, és országos, határon túli rendezvénnyé vált, ugyan már nem a Sziget Fesztivál keretein belül, hanem egy teljesen különálló programként. Az erre a napra szervezett rendezvényeken a pop- és rockzene mellett dzsessz-, nép-, színházi, gyerek- és komolyzenei műsorok is megtalálhatók a programban. Idén is számos rendezvény van ehhez kapcsolódóan a fővárosban. Egy LGT számot hoztam erre az ünnepre, melyet hazánkban élő külföldiek énekelnek nekünk, magyaroknak. Nagyon meghatott!

„A szív nem bíráskodik, nem vádol, nem tesz szemrehányást, csak adni szeretne - szeretetet, gyöngédséget, megértést és elfogadást.” Balogh Béla

A Szív Világszövetségének kezdeményezésére 2000 óta minden szeptember utolsó vasárnapja a Szív világnapja. A világnap célja a figyelemfelhívás:

🏃 a rendszeres testmozgásra,

🍎 az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásra,

🚭 a dohányzás elhagyására,

melyek jelentősen hozzájárulnak a szív egészségének megőrzéséhez! ❤

Egyik hétfő délelőtt Peti áll a ház előtt.

Melyik útra lép? Komoly most a tét.

Peti áll a ház előtt, szíve jobbra húzza őt,

Balra van az iskola, esze súgja: menj oda!

De nehéz az iskolatáska ilyen szép napos délelőtt.

Peti áll a válaszra várva, hátha lesz, ki megszánja őt.

Itt van az ősz, itt van újra… és elkezdődött az iskola. A Bergendy zenekar örök slágere szerintem sokakban megszólal így szeptember elején. Érdemes meghallgatni: https://www.youtube.com/watch?v=REflfyejRs0

Ennek kapcsán a héten több helyen, sok szakember beszélt a táplálkozás fontosságáról, a megfelelően összeállított tápláló ételekről, étkezésekről, a büfék, boltok csábító gyorsételeiről és italairól, az iskolai étkeztetés és általában az élelmiszerek  drágulása okozta nehézségekről és a lehetőségekről, melyekkel csökkenthetjük kiadásainkat. Ehhez elengedhetetlen gyermekeink bevonása is, hiszen az otthon készített étel olcsóbb és táplálóbb is lehet bolti „vetélytársánál”, bár több időt és energiát igényel a szülőtől, de ezzel megalapozhatjuk egészségi állapotát a későbbiekre. Valamint az élelmiszerpazarlás csökkentésével, az étel tiszteletével ők maguk is hozzájárulhatnak a költségek csökkentéséhez.

 Nem könnyű feladat azonban a szülőknek átállni arra, hogy egészséges, változatos reggelit, tízórait, uzsonnát csomagoljanak nap mint nap. Persze a reggelit legjobb lenne otthon elfogyasztani, mert az első vagy második szünetig – amikor ehetne- túl hosszú idő telik el energia és tápanyag nélkül, ami pedig fontos és szükséges az alapvető feladatokon túl a jó fizikai és szellemi teljesítményhez. Már többször írtam, hogy a reggeli kihagyása milyen problémákat tud okozni, illetve milyen haszonnal jár, ha reggelizünk. Ha otthon mégsem sikerül, akkor mindenképp az első óra előtt fogyassza el a gyermek a csomagolt, teljesértékű reggelit.

A tízórainak más a feladata, ebből kifolyólag kisebb az energia- és tápanyagtartalma és más is az összetétele, mint a reggelinek. A tízórai célja, hogy áthidalja a két főétkezés, a reggeli és az ebéd közötti időszakot és megfelelő energiával, tápanyagokkal lássa el a szervezetet, hozzájáruljon a gyermekek szellemi frissességéhez.  A tízórai adagjának elégnek kell lennie, hogy ebédig legyen az iskolásoknak energiája, viszont ne legyen túl sok sem, mert akkor vagy a tízórait, vagy az ebédet fogja otthagyni a gyermek. Jó például valamilyen idénygyümölcs, rostos keksszel, magokkal, vagy ivójoghurt/kefir/kakaó egy korpás vagy teljes kiőrlésű kiflivel, de lehet zöldség- és gyümölcskombináció is, pl. répa, alma, és lehet egy szendvics is zöldségekkel kiegészítve. Fontos a praktikusság is, hisz a gyermekeknek nem sok idejük van az étkezésre. Egyeztetni kell a gyermekkel is, mik az igényei, hogy a lehető legkevesebbet pazaroljunk - nevelve ezzel is a következő generációt, hogy az ételt nem szabad pazarolni, és milyen módon lehet a pazarlást elkerülni. A gyermekekre ugyanis nem elég rápirítani, hogy "Afrikában éheznek", hanem rendes magyarázatot kell nekik adni. Ha például előfizetünk iskolai étkezés keretében tízóraira is és még csomagolunk is, jó eséllyel nem fog elfogyni az összes étel. Segít, ha a szülő tájékozódik a heti étlapról és annak alapján átbeszélik a napi étkezést. Így elkerülhető például, hogy a brokkolis sajtkrémet a gyermek romlott tízórainak tekintse, vagy a sárgarépás, margarinos zsemlét eldobja. Jó, ha tájékozódunk arról is, hogy az iskola részt vesz-e az iskolatej vagy iskolagyümölcs programban és annak megfelelően csomagolunk a gyermeknek, így elkerülhetjük, hogy a kukába landoljon az étel.

Az biztos, hogy a legjobb, ha már gyerekkorban arra neveljük a gyermekeket, hogy igyekezzenek ne pazarolni az élelmiszert. Amellett, hogy az otthoni étkezések során a szülő igyekszik erre megtanítani gyermekét, érdemes hangsúlyt fektetni arra, hogy az iskolában kapott, elfogyasztott ételt is hasonlóképpen kezelje. A jelenlegi magas élelmiszerinfláció sok családban okozhat anyagi nehézségeket is akár - már csak ezért is érdemes a gyermekeket is takarékosságra nevelni. Nem válik kárukra, ha minél hamarabb megtanulják az élelmiszerek értékét, és hogy hogyan kerülhetik el a pazarlást. Ha pedig a szülők a gyermekükkel közösen, együtt készítik el az egészséges falatokat, még közelebbi kapcsolatba kerül a gyermek az egészséges táplálkozással, még egyértelműbb lesz számára, mit kell választani az egészsége érdekében és kevésbé fogja csábítani a junk food.

A következő oldalakon hasznos tudnivalókat olvashatnak, tanácsokat gyermekeink költséghatékony étkeztetéséhez:

-        https://www.facebook.com/teritekenazegeszseg/posts/pfbid02B7MfdZSTwjvHUGKuS8jUZ95u7knCzCbki8LZBUUqUALsj4LmQm78p28Km2oqC5HNl

-        https://www.facebook.com/dietetikusod/posts/pfbid02iqDjB96i2Q8NXGdyLoqkFYpxHmaes16Nd9MBBKj4UFTb8PW7wGvUPTfiqbDjU54al

-        https://www.facebook.com/dietetikus.szucs.zsuzsanna/posts/pfbid0yt2c25qgzN8D3raFoAxmWTGYp8WMYJsv5p79DrcrcTEpnKz6XhLEiUNRmLms8VCPl

És videók a gyerkőcöknek az Okos doboz oldaláról:

- Hogyan együk magunkat okosra:  https://www.youtube.com/watch?v=SOKaISHVj2I,

- Etesd az eszed videók: https://www.okosdoboz.hu/nestle

Szendvicskrémek, receptötletek reggelihez, tízóraihoz, uzsonnához, vacsorához:

-        https://merokanal.hu/taplalkozas/szendvicskremek/

-        https://izeselet.hu/magazin/valtozatos-szendvicskremek-nem-csak-az-iskolaba/

-        https://taplaldjol.hu/receptek/mit-valasszak-felvagott-helyett/

-        https://www.krediesz.hu/blog/Szendvicskremek---az-ideny-szerint~h1074

-        https://igyteljesazelet.hu/receptek/reggeli?page=1

-        https://igyteljesazelet.hu/egeszsegesebb-gyerekekert

-        www.okostanyer.hu

-        https://mibolmennyitegyek.hu/szuloknek

Honlapunkon is találnak recepteket, étrendi ötleteket, melyek az iskolai időszakban is segítenek, hogy mit készítsünk gyermekeinknek és a családnak-mert néha tanácstalannak érezhetjük magunkat.

-        https://efidombovar.hu/images/taplalkozas/EFI_receptek.pdf

-        https://efidombovar.hu/index.php/recepttar.

Források:

-        https://www.penzcentrum.hu/egeszseg/20220829/melyen-a-zsebebe-nyulhat-sok-szulo-osztol-aki-ezt-nem-tanitja-meg-a-gyerekenek-itt-hibaznak-1128268?fbclid=IwAR3CMcXQJMVQ9pC1kfDhnE7fZ3Qk_bS23k3sz2mI0d9wdEnWocP5s6OA8HQ#

-        https://www.youtube.com/watch?v=ojH7rUBulkA

https://kozossegireceptek.com/2022/08/05/a-cukkinit-fozd-meg-turmixold-le-keverj-hozza-vajat-nemsokara-kesz-a-cukkini-sajt/?fbclid=IwAR0XeuhOHFSArUqZRl85Uhg7vI0m64VgIG6Qw0z40aE9HvdGXbgn4g74Lx0

Alkategóriák

Weboldalunkon cookie-kat használunk, melynek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Amennyiben érdeklődik a részletek iránt, kérjük, olvassa el adatkezelési tájákoztatónkat.