Wass Albert: A nyár ment át az erdőn  attalai egeszsegnap04

Lehajtott fejjel, nesztelen haladt.

Hiába volt felhőbe-halt a lelke:

azért az erdő mégis észrevette.

Egy szél indult valahol: csoda-könnyű,

s az izgatott fák halk morajra keltek.

Harangvirágok összecsilingeltek,

s egyszerre feldalolt minden madár:

„A Nyár! a Nyár! a Nyár!”

A Nyár megállt,

és felemelte halkan a fejét.

Hol vagy, István király? Téged magyar kíván,
gyászos öltözetben teelőtted sírván.

„Már augusztus megint, az égszoptatas02

napszúrást ontó tompa gyöngyház.

(...)

Vattacukor hőség az utcán, minden

áttetsző, olvadékony.

Fagylalt folyik, hideg gyöngycseppek

égnek izzadt bőrön, ingek tapadnak.

Sötét udvar kútjából a tévéfilm

hangjai, mert nyitva minden ablak.” Rakovszky Zsuzsa

Cikkeim, receptjeim az egészségmegőrző táplálkozásra épülnek. Mindig, régebben és most különösen, első ellenérv a megvalósíthatóságában a drágasága. Igen, jelentősen megemelkedett az alapélelmiszerek ára és nő folyamatosan. Anyagi lehetőségeink különbözőek, és végesek. Tanácsadásaim során mindig az vezérelt, hogy a betegségekhez kötött diétát a páciens hogy tudja minél költséghatékonyabban megoldani. Rengetek élethelyzettel találkoztam, és a cél mindig az volt, hogy találjunk megoldást, lépésről lépésre, pontról pontra. Ez időigényes folyamat és tanulást, odafigyelést igényel, akár élethossziglan. Személyre szabva. A betegségek kezelése mindig költségesebb, mint azok megelőzése. A prevenció, megelőzés szerepe kulcsfontosságú. Ahhoz, hogy ezt belássuk és tenni is akarjunk érte, egészségtudat kell. Ez megint csak idő és energia, de a magunkba fektetett tudás felbecsülhetetlen. Tudatos tervezéssel, szervezetünk megfigyelésével és megértésével, tanulással képesek leszünk szervezetünket mindennel ellátni, ahhoz, hogy kihozhassuk belőle a legtöbbet és legjobbat. Ez nem feltétlenül megy egyedül. Megbízható információkra és segítő szakemberekre lehet szükségünk. De én is, mint szakember, folyamatosan tanulok és tervezek. Másként nem megy. És így is nehéz, de el kell döntenünk, mi a fontosabb számunkra, mi az igazán fontos. Akár lemondások árán is. Persze ez csak úgy fog működni, ha ezt nem folyamatos lemondásként, negatívumként éljük meg, hanem célként egy egészséges életmódhoz. Ami örömteli és kiegyensúlyozott is lehet.      

A nyár a strandolás és a fesztiválok, koncertek időszaka is. Vannak tipikus nyári „ csemegék”, hűsítő itókák és persze buli italok alkohollal. A mértékletességre azonban ilyenkor is érdemes figyelni!

„Hogyan "alkoholizálj", hogy egész este jól érezd magad? Pár tanács a fesztiválozóknak. Íme:

1) Egyél - Üres gyomorral ne menj partizni, egyél mindenképp! Lehet ez akár egy pizza, spagetti, laktató saláta kenyérrel - a lényeg, hogy valami felszívja az alkoholt.

2) Igyál vizet - Kánikula van, hidratálni kell, még több vízre van szükséged, mint általában. Ne felejtsd el: az alkohol vízhajtó hatással rendelkezik, így vizet folyamatosan kortyolj hozzá/mellé.

3) Töményet ne - Ha nem akarod gyorsan kiütni magad, számolj az alkoholtartalommal: az alacsonyabb alkoholtartalmút válaszd! Pálinka vagy tömény szeszt tartalmazó koktélok helyett sört vagy fröccsöt. És fontos a víztartalom: a hosszúlépéssel vagy egy könnyű, alacsonyabb alkoholtartalmú sörrel vizet is elfogyasztasz.

4) Ne versenyezz a srácokkal - Tudományosan bizonyított tény, hogy a nők kevésbé bírják az alkoholt, mint a férfiak. A hölgyek testtömege, és így a vérük térfogata is kisebb, emiatt ugyanannyi alkohol elfogyasztása magasabb véralkohol-szintet eredményez, mint az erősebbik nemnél. Az alkoholt bontó enzimek is kisebb aktivitással működnek a nők esetén, ezért lassabban közömbösítik a bódító hatású anyagot.

5) Mértékkel - Néhány pohárnál többet ne vállalj be! Ne keverd a különféle alkoholokat, tarts ki egyfélénél egész este. Egy-egy koktél persze belefér.” Forrás: https://antalemese.hu/hu/blog/137-nyar-fesztivalszezon-bulik

Egy érdekesség- EGY MINDENNAPI SZOKÁS, AMIVEL VÉDHETED A MÁJAD A NYÁRI BULIZÁSOK ALKALMÁVAL - https://divany.hu/eletem/alkohol-maj-kave/

Hogyan hat az alkohol az anyagcserére és a súlyunkra? - https://www.femcafe.hu/cikkek/lifestyle/alkohol-nyar-egeszseg-testsuly-szakerto

És mi a helyzet az ételekkel?

Készítsünk könnyen emészthető, teljes kiőrlésű pékáruból készült szendvicseket, melyekbe ne tegyünk gyorsan romló alapanyagokat, például, tojást, majonézt. Vigyünk magunkkal nassolni valónak felszeletelt és jól behűtött répát, zellert, karalábét, és csomagoljunk mellé olajos magvakat. A gyümölcsöket, miután felszeleteltük, rakjuk be a fagyasztóba (pl. őszibarackot, nektarint), így mire fogyasztani szeretnénk, már ki is olvadnak. Bővebben:https://www.facebook.com/antalemesedietetikus/posts/pfbid0294d3b119Rn6nf7R1kM4mF7yAFzdsXHDap1JtbpxtBZad1KmaMupUXWRHpLBF4SYPl

Fokozottan figyeljünk arra, hogy milyen helyről és mit fogyasztunk, mert az ételmérgezés, a gyomorrontás sajnos ilyenkor gyakrabban előfordulhat. Mire kell figyelni, ha ételt vásárolunk strandokon, büfében? - https://www.facebook.com/nebIh.hu/posts/pfbid0TmJF57vuRk5yWURJc1fhubzUJMU52tXa6VLYvSTGf1PknpBsRUjDCKwLxxFjmu7kl

 

 

Alkategóriák

Weboldalunkon cookie-kat használunk, melynek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Amennyiben érdeklődik a részletek iránt, kérjük, olvassa el adatkezelési tájákoztatónkat.